Brudet sa bakalarom
Sušeni bakalar, koji tijekom prosinca postaje obavezan dio asortimana prodavaonica koje drže do sebe, uistinu je namirnica koju ljudi poznaju tisućama godina. Činjenicu da se da fino posušiti i tako bude lakši za rukovanje, transport i čuvanje koristili su i norveški vikinzi pa je bakalar bio njihove brodske prehrane, baš kao što je danas najpoznatiji proizvod kojeg Norveška izvozi. Istina, kod nas se ne može, kao u toj zemlji, birati između pet kategorija kvalitete koji se nazivaju ekstra superiorna, superiorna, imperijalna, univerzalna i popularna, ali i osobne olfaktorne sposobnosti mogu dobro poslužiti u izboru najboljeg za badnju večeru.
Što je najvažnije u izboru dobrog bakalara?
Nek vam vizualno bude prihvatljiv, što svijetlije boje i što pravilnijeg, ravnijeg izgleda, sa težinom oko 1/2 kg. Računajte na to da ćete ga trebati, prije kuhanja, namakati u vodi najmanje jedan cijeli dan, pri čemu ćete dva do tri puta mijenjati vodu u kojoj se moći. Ima i kraća varijanta omekšavanja. Naime, možete ga "tući"!
No, kako vam drago! Kad ga omekšate, očistite mu ostatke unutrašnjosti i ljuske, stavite ga u lonac i pripremajte uz ove namirnice i ovim redosljedom:
- narežite 4 glavice crvenog luka, veće po mogućnosti, na kolutove
- pirjajte kolutove na ulju, a kad postanu staklasti dodajte
- nasjeckanih 5 režnjeva bijelog luka
Zajedno s korom skuhajte 2 kilograma krumpira kojeg potom ogulite i narežite na ploške debele oko jednog centimetra.
Za dovršetak priprema treba vam još i dodatna 2 režnja bijelog luka i vezica peršina.
Slažite namirnice u lonac slijedećim redosljedom:
- krumpir
- bakalar
- ispirjani crveni i bijeli luk
- usitnjeni peršin
Sve zajedno posolite i popaprite po ukusu.
Taj postupak ponavljajte dok ne ispunite lonac ili potrošite namirnice. Nek vam na vrhu bude krumpir kojeg onda pospite fino nasjeckanim bijelim lukom. Prelijte taj složenac vodom u kojoj se kuhao bakalar i to tako da voda prekrije krumpire, a ukoliko će trebati, tijekom kuhanja dodajte još tekućine.
Nije još gotovo
Tome svemu dodajte konzervu pelata srednje veličine, malo umaka od rajčice (može i koncentrata), još malo papra i soli, te po želji malo vegete. Svakako, i maslinovo ulje!
Kuhajte na tihoj vatri oko sat vremena uz povremeno dolijevanje vode u kojoj se kuhao bakalar. Pred sam završetak u brudet se dodaje još 1,5 dl maslinovog ulja i 1,5 dl vina, te soli i papra ako treba.
Užitak za posnu badnju večeru je spreman! U slast!
- Vrijeme pripreme: 4 sata
- Vaše oznake (tagovi): bakalar / božić / brudet / maslinovo ulje / novogodišnja kuharica
- Sastojci: bakalar / češnjak / krumpir / luk / maslinovo ulje / papar / peršin / rajčice / sol / vode







Pečena hobotnica s...Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom...
Kolač s oblatnamaSastojci
Paket gotovih oblatni
Krema od oraha
20 dkg oraha
20 dkg šećera u prahu
15 dkg...
Domaće krvaviceZa 5 kg smjese trebat će vam:
2-3 svinjske glave
1 kg svinjskih pluća
1 kg svinjskih jezika
1/2 kg...
SarmaZa sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog...
Mak kockeSastojci
7 jaja
250 g mljevenog maka
250 g kristal šećera
150 g maslaca
1 šalica (35...
Salama od čokoladeSastojci za salamu od čokolade
250 g oraha
250 g šećera
200 g čokolade
50 g kakaa
Priprema...
Pečeni buncekSastojci
buncek (dimljena svinjska koljenica) – za četiri osobe morao bi biti težak oko 1 kg...
BajaderaSastojci za bajaderu:
800 g šećera
1/2 litre vode
250 g maslaca
300 g oraha
300 g mljevenih...
Međimurska gibanicaSvi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
20 dkg...
Bučnica i recept za...Nadjev
60 dkg buče (tikve)
30 dkg svježeg sira
4 jaja
2 žlice kiselog vrhnja
soli po ukusu...
Odlican vam je recept za brodet sa bakalarom. Ja sam pravila bez krompira.Hvala vam. Pozdrav,
Vesna
meni definitivno najbolje jelo (valjda zato što ga jedem samo 2x godišnje)
www.tjedni-menu.com