Domaći dizani kolač
UPDATE 18.9.2018. U kontitnentalnoj Hrvatskoj uz savijače i pite, bez orehnjače, ili makovnjače nije se mogao zamisliti nedjeljni ručak.
Tijesto:
- 40 g svježeg pekarskog kvasca prelijati sa 1 dcl toplog mlijeka i na to dodati 2 kavene žlice šećera. Kad kvasac dvostruko poveča volumen, ulijati sadržaj u smjesu:
- 1 kg brašna za dizana tijesta (ili glatkog), 1 ravna jušna žlica soli, 2 vanil – šecera, 2 jušne žlice šećera, 1 cijelo jaje, 3 jušne žlice ruma, 5 jušnih žlica ulja, 3 žlice rastopljene pileće masti i 5 dkg rastopljenog margarina.
- Sve umiješiti sa toplim mlijekom (40°C) u srednje – tvrdu smjesu, te ostaviti smjesu na toplom mjestu da utrostruči volumen. Tada smjesu ponovo promijesiti i ostaviti da se diže.
- Ponovo promiješiti i razdijeliti na 4 jednaka djela, razvaljati i filati.
Nadjev:
ORASI
- 200 g mljevenih oraha
- 1 vanilin šećer
- 6 jušnih žlica s vrhom šećera
- naribana korica od pola limuna
sve izmiješati i prelijati sa 1 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.
ROGAČ
- 250 g mljevenog rogača
- 1 vanilin šećer
- 50 ml ulja
- 6 jušnih žlica s vrhom šećera
- naribana korica od pola limuna
sve izmiješati i prelijati s 1,2 dcl kipućeg mlijeka. Dodati 1 – 2 žlice ruma.
MAK
- 250 g mljevenog maka
- 1 vanilin šećer
- 50 ml ulja
- 6 jušnih žlica s vrhom šećera
- naribana korica od pola limuna
Priprema
sve izmiješati i prelijati s 1 dcl kipućeg mlijeka. Smjesu prokuhati uz miješanje na laganoj vatri 3 minute. Ohladiti na 40 stupnjeva C, dodati 1 – 2 žlice ruma. Tijesto filati s pripremljenim filom, po želji dodati grožđice ili neko drugo sušeno voće (papaju, ananas, marelicu). Peći na 170°C 40 minuta. Još vruće pečene štruce premazati uljem.
- Vaše oznake (tagovi): dizano tijesto / gibanica / kolači i slastice / orah / orehnjača
- Sastojci: grožđice / jaje / kvasac / mak / margarin / orasi / rogač / vanilin šećer
ovog kolaca jako volim
Kolač je super, jednostavan za napraviti , moji unučicama nema ništa ljepseg
VSE JE DOBER SAMO VOJA DO DELA HVALA VAM NA DOBRIM RECEPTIMA!
U kontinentalnoj Hrvatskoj ovaj kolač se zove gibanica. Savijača se zove štrudl, a pita je pita (od prhkog tijesta).
Nema komentara od nepoznatog autora, jeste probali kolač napraviti? Jel Vam sv ok ispalo, sve jasno? Ovi kolači imaju stvarno dugu tradiciju
Zvuči dobro ,, pravim za vikend,, napisat ću komentar
ZELO DOBER JE A PROBAJTE Z KOKOSOVIM NADEVOM JE SUPER za testo je enako dodati samo malo kakao . Nadev kokos polijes z toplo slatko smetano sladkor limonin sok rum jajce namazi i opa pecica dela SUPER !
Pravila sam ga, ma super je!! =D>
Zbog praktičnosti, kvasac sa toplim mliljekom možete pomiješati u jamici koju ste napravili u zdjeli brašna od kojega želite pripremiti kolač
kolac je fantazija mmmmmmmm......
ma super probala sam ga
najbolja je topla, orehova sa grožđicama uz šalicu bijele kave
super je ovaj kolač