2 cijela jaja
10 žumanjaka
korica limuna
korica naranče
malo rumažlica ulja
20 dkg šećera
20 dkg mljevenih badema
2 žlice brašna
Sastojci za nadjev
12 bjeljanaka
70 dkg oraha
70 dkg šećera
Priprema
Razdvojiti žumanjke do bjelanjaka (dva žumanjka će vam ostati). Za biskvit umutiti jaja i šećer dok ne postanu pjenasti, pa dodati mljevene bademe, brašno, ulje, koricu limuna i naranče te malo ruma. Ovu smjesu smjesu peći u masnom pobrašnjenom kalupu (od 1,5 lire) otprilike sat vremena na 180°C. Biskvit je pečeno kada se odvaja od kalupa. Nadjev se počne pripremati čim se biskvit stavi peći. Na laganu vatru staviti bjelanjke, šećer, orahe.
Orahe za nadjev ne mljeti, nego se razdvoje na polovice. Lagano miješati žlicom oko 1 sat. Kad su orasi žućkasto zlatni i smjesa se odvaja od posude, preliti po još vrućem biskvitu. Hrapačuša se poslužuje tek sljedeći dan (jer treba jedan dan da se dobro poveže, prožme i posuši). Može stajati sedmicu dana a da se ne pokvari, ali hrapačušu ne stavljati u hladnjak, nego čuvati, kako će vam reći na Braču, na „hladno i škuro misto“ (primjerica smočnica).
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4 (+6)
Uspomena s ljetovanja ili preporuka što svakako treba probati ako ljetujete na Braču. Ova ukusna torta potječe s Dola na Braču i svaka dolska obitelj ima svoj „tajni“ recept. Hrapačuša je dobila ime po kamenu jer izgledom podsjeća na istoimeni kamen.
Sastojci za biskvit
- 2 cijela jaja
- 10 žumanjaka
- korica limuna
- korica naranče
- malo rumažlica ulja
- 20 dkg šećera
- 20 dkg mljevenih badema
- 2 žlice brašna
Sastojci za nadjev
- 12 bjeljanaka
- 70 dkg oraha
- 70 dkg šećera
Priprema
Razdvojiti žumanjke do bjelanjaka (dva žumanjka će vam ostati). Za biskvit umutiti jaja i šećer dok ne postanu pjenasti, pa dodati mljevene bademe, brašno, ulje, koricu limuna i naranče te malo ruma. Ovu smjesu smjesu peći u masnom pobrašnjenom kalupu (od 1,5 lire) otprilike sat vremena na 180°C. Biskvit je pečeno kada se odvaja od kalupa. Nadjev se počne pripremati čim se biskvit stavi peći. Na laganu vatru staviti bjelanjke, šećer, orahe.
Orahe za nadjev ne mljeti, nego se razdvoje na polovice. Lagano miješati žlicom oko 1 sat. Kad su orasi žućkasto zlatni i smjesa se odvaja od posude, preliti po još vrućem biskvitu. Hrapačuša se poslužuje tek sljedeći dan (jer treba jedan dan da se dobro poveže, prožme i posuši). Može stajati sedmicu dana a da se ne pokvari, ali hrapačušu ne stavljati u hladnjak, nego čuvati, kako će vam reći na Braču, na „hladno i škuro misto“ (primjerica smočnica).
Verujem da je odlično pa će biti isprobano za vikend !