Zlevanka

Autor: tatjana   (palac x 18466) |moji recepti

6
2 šalice kukuruzne krupice pofuriti s šalicom i pol kipuće vode (najmanje sat vremena ranije, a može i preko noći), tako da bude rijetka kaša 1 šalica graham brašna 1 šalica 850 brašna (ili kukuruznog brašna) 1 šalica krupnih zobenih pahuljica 2 žličice morske soli 1 prašak za pecivo u drugoj posudi sve dobro izmješati, ododati pofurenu krupicu i ponovno dobro izmješati 1 šalica ulja 1 i pol šalicu ribane buče par listova blitve (ili par svežnjića špinata, ili zeleni dio jednog poriluka) sitno nakosanih mineralne vode toliko da bude žitko Priprema Umješati u smijesu i sve sastojke zajedno dobro izmiješati. Namastiti pleh uljem, posuti brašnom i peći na 200°C. Zlevanka je gotova za oko 40 minuta.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.4 (+7) Kuruzna zlevanka Stubička zlevka Tenka kukuruzna zlevka Zlevanka Kuruzna zlevanka ›
update 03.03.2020. Zlevanka (jednako kao i bućnica) ima svoju slanu i slatku varijatnu. Ovdje je recept za slanu zlevanku koja se može poslužiti kao međuobrok ili umjesto kruha uz roštilj. Zlijevanka, kukuruzna zlevanka, kuruzna zlevanka, međimurska zlevanka... različiti su nazivi za ovo jelo.
Recepti - 2 - slika

Sastojci

  • 2 šalice kukuruzne krupice

pofuriti s šalicom i pol kipuće vode (najmanje sat vremena ranije, a može i preko noći), tako da bude rijetka kaša

  • 1 šalica graham brašna
  • 1 šalica 850 brašna (ili kukuruznog brašna)
  • 1 šalica krupnih zobenih pahuljica
  • 2 žličice morske soli
  • 1 prašak za pecivo

u drugoj posudi sve dobro izmješati, ododati pofurenu krupicu i ponovno dobro izmješati

  • 1 šalica ulja
  • 1 i pol šalicu ribane buče
  • par listova blitve (ili par svežnjića špinata, ili zeleni dio jednog poriluka) sitno nakosanih
  • mineralne vode toliko da bude žitko

Priprema

Umješati u smijesu i sve sastojke zajedno dobro izmiješati. Namastiti pleh uljem, posuti brašnom i peći na 200°C. Zlevanka je gotova za oko 40 minuta.

 

Prosjek: 4.4 (+7)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika aceofs's

Goga piše:
2 kisela vrhnja 2 jogurta (https://spartan-agency.com/services/seo https://atelierrebul.si/shop/category/nega-telesa-losjon-za-roke-in-telo-39) 3 jaja malo soli 1 prašak za pecivo 1 dl ulja 2 dl mlijeka pola šalice šećera Sve izmiksati i dodavati u smjesu naizmjence oštro brašno i kukuruzni griz. Koliko je potrebno da se dobije glatka smjesa. Izliti u nauljen protvan i peci.
ja 2 jaja i onda je super

2
Slika korisnika NadaGlavni u kuhinji's

Kao dijete veselila sam se zlevanki jer u mom djetinjstvu nisu se baš pekli kolači.Živilo se oskudno a danas je zlevka fin i od zaborava sačuvan kolač.U slast svima koji u njoj uživaju među kojima sam i ja.

3
Slika korisnika Ana Donnabela Ermacora's

PROFI KUHAR.....sve je ok i rado bih probala ali izgleda, treba sve " odokativno" tj od oka a ja tu nisam sigurna

4
Slika korisnika profi kuhar's

Jednostavna, domača i prava ZLEVANKA se sastojala od kravljeg mlijeka, domaćeg kukuruznog brašna, malo soli, malo šećera. Od toga se pravila smjesa koja se ulijala u pleh. Zatim se dodalo domače vrhnje sve se zapeklo u pećnici i na kraju se stavio obićam šećer. Pišete gluposti niti idu JAJA, niti Čvarci, nikakvi Orasi ili MAK a kamoli nekakva BLITVA, ne znam Špinat. Pa to su gluposti. Ovo je recept star 150 godina pa vi sada razmišljajte. I nikakvo ulje - peklo se na masti - svinjskoj.

5
Slika korisnika Glavni u kuhinji's

profi kuhar piše:
Jednostavna, domača i prava ZLEVANKA se sastojala od kravljeg mlijeka, domaćeg kukuruznog brašna, malo soli, malo šećera. Od toga se pravila smjesa koja se ulijala u pleh. Zatim se dodalo domače vrhnje sve se zapeklo u pećnici i na kraju se stavio obićam šećer. Pišete gluposti niti idu JAJA, niti Čvarci, nikakvi Orasi ili MAK a kamoli nekakva BLITVA, ne znam Špinat. Pa to su gluposti. Ovo je recept star 150 godina pa vi sada razmišljajte. I nikakvo ulje - peklo se na masti - svinjskoj.

6
Slika korisnika ivek's

ovo je zlevanka kakvu nam je baka radila. jedino je stavljala shpinat umjesto blitve. jako jako fino.

7
Slika korisnika fdhdfhfdhgfd's

ppffff bas pravi seljacki recepti, sigurno ste picoki ili zagorci hahahaha

8
Slika korisnika Boris's

Zlevanka sa čvarcima, šunkom i kiselim krastavcima
Napravi se smjesa od kukuruznog brašna, mlijeka, vrhnja, jaja, šečera soli i doda se nasjeckana šunka ili vratina, čvarci i nasjeckani kiseli krastavci.

9
Slika korisnika pavel's

u Međimurju se zlevanka radi iz smjese kukuruznog brašna, mlijeka, vrhnja, jaja, šečera soli i dodatka-oraha ili maka ili rogača ili bilo čeg ostalog po želji odnosno po ukusu

10
Slika korisnika profi kuhar's

pavel piše:
u Međimurju se zlevanka radi iz smjese kukuruznog brašna, mlijeka, vrhnja, jaja, šečera soli i dodatka-oraha ili maka ili rogača ili bilo čeg ostalog po želji odnosno po ukusu

jaj, jaj - bez jaja, oraha, maka ili rogača - bez svega toga je bila seljačka zlevanka a ne ovo kaj se tu pišeju bedastoće....Recept je star 150 godina....

11
Slika korisnika Goga's

2 kisela vrhnja
2 jogurta (čvrsta)
3 jaja
malo soli
1 prašak za pecivo
1 dl ulja
2 dl mlijeka
pola šalice šećera

Sve izmiksati i dodavati u smjesu naizmjence oštro brašno i kukuruzni griz. Koliko je potrebno da se dobije glatka smjesa. Izliti u nauljen protvan i peci.

12
Slika korisnika Karolina Zeljkovich's

zivim u Kanadi i vrlo rado se sluzim sa nasim stvarima i trazim one stare izvorne recepte

13
Slika korisnika gurman's

Pravo, izvorno jelo naših djedova i baka.
Znali su ti ljudi kako od ničega napravit nešto, a još k tome i ukusno :))