Seljačka pita

Autor: Etnomama   (palac x 8773) |moji recepti

1
25 dag glatkog brašna 7 dcl domaćeg vrhnja 5 žlica mlijeka 1 jaje malo soli malo domaće masti Nadjev: 25 dag domaćeg sira 4 jaja malo peršinovog lišća mladi luk vrhovi mladih kopriva sol Seljačku pitu ovako pripremite: Od brašna, vrhnja, mlijeka, jaja, domaće masti i soli zamijesiti tijesto. Za nadjev na masti popržiti sitno nasjeckano peršinovo lišće, mladi luk s lišćem te vrhove mladih kopriva. Posoliti i kad se ohladi dodati 25 dag domaćeg sira i 4 jaja. Tijesto razvaljati pa na polovicu staviti nadjev i preklopiti zatvorivši rubove. Peći 45 minuta na 200 ºC. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3 (+2)
Ovaj je kolač dobio 1. nagradu 2012. godine na manifestaciji "Babičini kolači" u Hrvatskome zagorju. Po starinskom receptu kolač je napravila baka Slavica Vlahović. Ocjenjivačka komisija smatrala je da je "naj" u svim kategorijama. Probajte sami!
Seljačka pita - slika

Većinu namirnica, vjerujemo, imate kod kuće. Za pripremu ove jedinstvene "Seljačke pite" trebat će vam još jedino vrhovi mladih kopriva i dobra volja da slijedite duh zagorskih babica u pripremi pite.

A evo od čega se radi tijesto: 

  • 25 dag glatkog brašna
  • 7 dcl domaćeg vrhnja
  • 5 žlica mlijeka
  • 1 jaje
  • malo soli
  • malo domaće masti

Nadjev:

  • 25 dag domaćeg sira
  • 4 jaja
  • malo peršinovog lišća
  • mladi luk
  • vrhovi mladih kopriva
  • sol

Seljačku pitu ovako pripremite:

Od brašna, vrhnja, mlijeka, jaja, domaće masti i soli zamijesiti tijesto. Za nadjev na masti popržiti sitno nasjeckano peršinovo lišće, mladi luk s lišćem te vrhove mladih kopriva. Posoliti i kad se ohladi dodati 25 dag domaćeg sira i 4 jaja. Tijesto razvaljati
pa na polovicu staviti nadjev i preklopiti zatvorivši rubove. Peći 45 minuta na 200 ºC.

Prosjek: 3 (+2)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Višnha's

Nesto mi tu ne stima s tijestom, kako 7 dl vrhnja ? I jos mlijeko, jaje, mast.. a samo 25 dkg brasna ?

2
Slika korisnika Dren's

Izgleda predivno, nešto poput bureka a ipak drugačije.
Treba isprobati,Zagorci su majstori za pite