Baranjski salenjaci

recepti_bez_slike
40 dag sala 75 dag brašna 2 jaja 2 dl bijelog vina malo soli 5 žlica domaćeg pekmeza od šljiva 1 vanilin-šećer šećer u prahu za posipanje Priprema: Salo pažljivo nožem ostružite (onako kao pileća jetrica za žličnjake za juhu), stavite ga u zdjelu s brašnom i malo zajedno mijesite. Zatim dodajte jaja i vino, posolite pa umijesite glatko tijesto. Premjestite ga na pobrašnjenu dasku, premijesite, razvaljajte na 1 cm debljine i preklopite dva puta kao rupčić. To valjanje i preklapanje ponovite još dva puta i svaki put neka miruje 15 minuta. Tada tijesto razvaljajte na 3-4 mm debljine i oštrim nožem režite kvadrate 10x10 cm. U sredinu svakog kvadrata stavite malo pekmeza od šljiva, preklopite da dobijete trokut pa duže strane trokuta sastavite i malo uvijte da kolačić dobije oblik pupoljka tulipana. Slažite u nenamašćeni lim, stavite u jače zagrijanu pećnicu i na jačoj vatri pecite oko 30 minuta. Pečene tople salenjake pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin-šećerom.   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4.4 (+5)
Stara baranjska slastica iliti bakina najfinija slastica...

Sastojci:

  • 40 dag sala
  • 75 dag brašna
  • 2 jaja
  • 2 dl bijelog vina
  • malo soli
  • 5 žlica domaćeg pekmeza od šljiva
  • 1 vanilin-šećer
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Salo pažljivo nožem ostružite (onako kao pileća jetrica za žličnjake za juhu), stavite ga u zdjelu s brašnom i malo zajedno mijesite. Zatim dodajte jaja i vino, posolite pa umijesite glatko tijesto. Premjestite ga na pobrašnjenu dasku, premijesite, razvaljajte na 1 cm debljine i preklopite dva puta kao rupčić. To valjanje i preklapanje ponovite još dva puta i svaki put neka miruje 15 minuta. Tada tijesto razvaljajte na 3-4 mm debljine i oštrim nožem režite kvadrate 10x10 cm. U sredinu svakog kvadrata stavite malo pekmeza od šljiva, preklopite da dobijete trokut pa duže strane trokuta sastavite i malo uvijte da kolačić dobije oblik pupoljka tulipana. Slažite u nenamašćeni lim, stavite u jače zagrijanu pećnicu i na jačoj vatri pecite oko 30 minuta. Pečene tople salenjake pospite šećerom u prahu pomiješanim s vanilin-šećerom.

 

Prosjek: 4.4 (+5)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Lidija Kadoic's

predobro

2
Slika korisnika Ankica's

Ovo me vratilo u djetinjstvo.... tako je moja mamicka za nas pravila....Njamiiiiiiiii