1 l mesnog ili povrtnog temeljca
65 g maslaca
1 luk
275 g riže
1 dl suhog bijelog vina
sol
papar
75 g svježe naribanog sira
peršin
Priprema:
Za pripremu ovog jela koristite što kvalitetniji lonac s debljim dnom što će omogućiti bolju raspodjelu topline i, u konačnici, bolje kuhanje riže.
Na 2/3 otopljenog maslaca prodinstajte sitno nasjeckani luk, kojeg je potrebno posoliti. Kada luk dobije zlatno-žutu boju dodajte rižu i sve skupa još kratko dinstajte, a potom dodajte vino. Kada vino ispari, počnite dodavati (vrući) temeljac u malim količinama (po jednu zaimaču), kako riža bude upijala tekućinu, tako po potrebi dodavajte temeljac. Tijekom kuhanja, rižoto je potrebno neprestano miješati, a vatra treba biti srednje jačine.
Vrijeme kuhanja riže ovisi o vrsti koju koristite, za rižoto će to biti nekoliko minuta dulje no što piše na pakiranju jer je tamo naznačeno vrijeme koje je potrebno kada se riža kuha u vodi na većoj temperaturi.
Kada je rižoto gotov, začinite ga sa paprom i solju, te dodajte naribani sir, preostali maslac i sitno nasjeckani peršin (budite oprezni sa solju jer je i sam sir dosta slan). Sve sastojke dobro promješajte, te prije posluživanja ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.7 (+3)
Iako se najčešće sprema s raznim vrstama mesa i/ili povrća, dobar rižoto može se napraviti i s vrlo malo namirnica koje vjerojatno već imate u kuhinji. Kako bi običnu rižu pretvorili u pravi gurmanski užitak dovoljna je samo mala količina kvalitetnog svježe naribanog sira. Preporučam korištenje Parmigiano Reggiano ili Grana Padano sira, a nekvalitetne kopije u ovom slučaju treba zaobići u širokom luku.
Sastojci:
- 1 l mesnog ili povrtnog temeljca
- 65 g maslaca
- 1 luk
- 275 g riže
- 1 dl suhog bijelog vina
- sol
- papar
- 75 g svježe naribanog sira
- peršin
Priprema:
Za pripremu ovog jela koristite što kvalitetniji lonac s debljim dnom što će omogućiti bolju raspodjelu topline i, u konačnici, bolje kuhanje riže.
Na 2/3 otopljenog maslaca prodinstajte sitno nasjeckani luk, kojeg je potrebno posoliti. Kada luk dobije zlatno-žutu boju dodajte rižu i sve skupa još kratko dinstajte, a potom dodajte vino. Kada vino ispari, počnite dodavati (vrući) temeljac u malim količinama (po jednu zaimaču), kako riža bude upijala tekućinu, tako po potrebi dodavajte temeljac. Tijekom kuhanja, rižoto je potrebno neprestano miješati, a vatra treba biti srednje jačine.
Vrijeme kuhanja riže ovisi o vrsti koju koristite, za rižoto će to biti nekoliko minuta dulje no što piše na pakiranju jer je tamo naznačeno vrijeme koje je potrebno kada se riža kuha u vodi na većoj temperaturi.
Kada je rižoto gotov, začinite ga sa paprom i solju, te dodajte naribani sir, preostali maslac i sitno nasjeckani peršin (budite oprezni sa solju jer je i sam sir dosta slan). Sve sastojke dobro promješajte, te prije posluživanja ostavite da odstoji nekoliko minuta.