PUTICA ZA VINSKE SVECE
Ovo je recept s kojim je Manda Svečak osvojila prvo mjesto 2013. godine na manifestaciji "Babičini kolači" u Klanjcu, u Hrvatskome zagorju.
Starinski recept gospođe Mande može duh Zagorja donjeti i u vaše kuhinje. Probajte "Puticu za vinske svece" Trebat će vam...
Za tijesto:
- 40 dag glatkog brašna
- ½ kocke germe
- malo soli i šećera
- 1 dl ulja
- 2,5 dl mlijeka
Za nadjev:
- 4 veća luka
- 15 dag špeka
- 3 jaja
- 5 žlica kiselog vrhnja
- 15 dag sira
- sol
- biber
Priprema:
Umijesi tijesto, razvaljaj i stavi u pleh tako da se tijesto podigne malo i po rubovima. Za nadjev luk izrezati na ploške, pržiti na malo masti i vode da luk omekša. U luk dodati špek izrezan na sitne kockice. Soliti i biberiti po želji. Luk i špek rasporediti po tijestu. Preliti sa istučenim jajima sa vrhnjem (jaja začiniti po želji). Gore naribati sir i peći oko 25 minuta.
- Vaše oznake (tagovi): babičini kolač / jelo s lukjom i špekom / slani kolač / tradicionalni recept
- Sastojci: Biber / brašno / jaja / kiselo vrhnje / kvasac / luk / mlijeko / šećer / sol / špek / ulje