Cernički čupteti
Od gospođe Vera Sokić iz Cernika dobili smo recept slanog kolača koji se, prema našim informacijama, peče samo na cerničkom području (Općina Cernik u neposrednoj blizini Nova Gradiška). Tradicionalno se priprema u vrijeme krmokolja, a Turistička zajednica grada Nova Gradiška promovira čuptete kao gastro suvenir ovoga područja.
Sastojci za tijesto:
1/2 kg brašna
- malo soli
- 1/2 paketića suhog kvasca (razmućen u malo toplog mlijeka)
- bijelog vina po potrebi
Sastojci za punjenje:
- 15 – 20 dag mljevenog svinjskog mesa soli
- ljute mljevene paprike
- mljevenog bijelog luka – sve po ukusu
- smjesu dobro izmiješati (poželjno je da ova smjesa bude «oštrijeg» okusa, poput mesnih slavonskih kobasica)
Postupak pripreme:
Umijesiti brašno, sol, kvasac i vino da tijesto postane glatko, tanko razvaljati na debljinu 1/2 cm i izrezati na jednake četvorine dimenzija 4 x 4 cm. U sredinu svake četvorine staviti kuglicu pripremljenog mesa veličine da se mogu vrhovi četvorina nasuprotno spojiti. Lim za pečenje namazati otopljenom svinjskom masti, čuptete staviti jednu uz drugu kako se ne bi rastvarale prilikom pečenje i prije stavljanja u pećnicu poškropiti ih otopljenom svinjskom masti. Pećnicu ugrijati na temperaturi od 180 °C i peći dok tijesto ne porumeni.
- Vaše oznake (tagovi): domaća jela
- Sastojci: vino / paprike / kvasac / brašno
ovo sam probala jako je fino :beer: