glavicu kiselog kupusa
0,5 kg ribanog kiselog kupusa
0,5 kg mljevenog mesa (pola svinjetine + pola junetine)
glavicu crvenog luka srednje veličine - usitnite ju
10 žlica riže
10 dkg fine suhe kobasice češnjovke
10 dkg slanine ili pancete
otprilike pola male žličice mljevenog papara
Sarma se ovako priprema:
Odvojiti listove kupusa od sredine, te izrezati zadebljanja na sredini listova. Ako su listovi jako veliki, mogu se po sredini raspoloviti. Glavicu luka fino usitniti i propržiti na malo masnoće da se zastakli. Češnjovku narezati na jako sitne kockice, isto kao i slaninu pa sve umješati u mljeveno meso. Dodati 10 žlica riže i popapriti.
Meso ne treba soliti, jer se kupus kiseli soljenjem pa bi se lako moglo presoliti ukoliko se i meso posoli. Ako nemate suhu kobasicu koju ćete dodati u meso, dodati malo mljevene crvene paprike i slatke crvene paprike. Sve dobro rukom izmješiti (može i dan prije kuhanja, pa staviti u frižider da odstoji). Puniti listove sarme mesom.
Kože od pancete i/ili slanine poslagati na dno lonca, slagati jedan red sarmi, pa red ribanog kiselog kupusa, a poželjno je staviti komad suhog mesa, ili sušene kobasice, ili juneću/svinjsku kost. Ako volite kiselije, uliti i vodu od zelja. Naliti na sarmu vodu tako da ju prekrije i kuhati na laganoj vatri (nakon što zavrije) sat i pol do dva (ovisno o veličini sarmica).
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.7 (+25)
Kukuruzna sarma s vrhnjem
Sarma Jadrina
Sarma od krumpira
Sarme bez suhog mesa
Sarmice od listova vinove loze
Sinjski arambašići
Srijemska sarma od kiselog kupusa
Kukuruzna sarma s vrhnjem ›
Kaže se, a i iskustvo pokazuje, kako je sarma najbolja kad odstoji dan-dva. Ali, prije toga valja odvojiti malo (više) vremena za pripremu tog tradicionalnog specijaliteta čije varijante nalazimo posvuda po regiji. Negdje se mesu dodaje riža, negdje ne, negdje se umata u vinovu lozu, negdje u kiselo zelje...no, kako god bilo mi vam donosimo recept za onu sasvim klasičnu, uobičajenu u kontinentalnom dijelu Hrvatske.
Za sarmu ćete trebati nabaviti slijedeće sastojke:
- glavicu kiselog kupusa
- 0,5 kg ribanog kiselog kupusa
- 0,5 kg mljevenog mesa (pola svinjetine + pola junetine)
- glavicu crvenog luka srednje veličine - usitnite ju
- 10 žlica riže
- 10 dkg fine suhe kobasice češnjovke
- 10 dkg slanine ili pancete
- otprilike pola male žličice mljevenog papara
Sarma se ovako priprema:
Odvojiti listove kupusa od sredine, te izrezati zadebljanja na sredini listova. Ako su listovi jako veliki, mogu se po sredini raspoloviti. Glavicu luka fino usitniti i propržiti na malo masnoće da se zastakli. Češnjovku narezati na jako sitne kockice, isto kao i slaninu pa sve umješati u mljeveno meso. Dodati 10 žlica riže i popapriti.
Meso ne treba soliti, jer se kupus kiseli soljenjem pa bi se lako moglo presoliti ukoliko se i meso posoli. Ako nemate suhu kobasicu koju ćete dodati u meso, dodati malo mljevene crvene paprike i slatke crvene paprike. Sve dobro rukom izmješiti (može i dan prije kuhanja, pa staviti u frižider da odstoji). Puniti listove sarme mesom.
Kože od pancete i/ili slanine poslagati na dno lonca, slagati jedan red sarmi, pa red ribanog kiselog kupusa, a poželjno je staviti komad suhog mesa, ili sušene kobasice, ili juneću/svinjsku kost. Ako volite kiselije, uliti i vodu od zelja. Naliti na sarmu vodu tako da ju prekrije i kuhati na laganoj vatri (nakon što zavrije) sat i pol do dva (ovisno o veličini sarmica).
[URL=https://atelierrebul.si/shop/category/nega-telesa-gel-za-prhanje-38]https://atelierrebul.si/shop/category/nega-telesa-gel-za-prhanje-38[/URL]
Sarma je izvanredno ukusna hrana! Ova tradicionalna jelo Balkanskog područja oduševljava sa svojim bogatim okusima i teksturama. U središtu ovog jela je savijeno lišće kiselog kupusa, punjeno sočnim nadevom od mlevenog mesa, pirinča i začina. Tokom kuhanja, sarma upija sve arome, stvarajući harmoniju između blage kiselosti kupusa i intenzivnih ukusa nadeva. Mirisi se prožimaju, a svaki zalogaj donosi zadovoljstvo koje budi sjećanja na obiteljske okupljanja i tradiciju. Sve u svemu [URL=https://elpec-ebikes.com/collections/cube]Cube električna kolesa[/URL], sarma je gastronomski užitak koji se ne smije propustiti.
Zvuči divno! Čini mi se da je to jedan od najboljih recepta za sarmu koje sam ikada čula! Svi sastojci zvuče kao da će se savršeno uklopiti i dati jedinstven ukus. Nemam pojma kako se to radi, ali vidim da imate sve ispravno, tako da će Sarme sigurno biti ukusne! Pire krompir će biti savršeno. Hvala za dijeljenje recepta!
Upravo sam radila sarme.juneće meso bez žilica samljeveno(70 dkg) i svinjsko (40 dkg).Jedna veća kapula, domaći češnjak(polovica), peršin svježi(cca 2 žlice), sol,papar,3-4 klinčića(sitno nasjeckana),malo naribanog oraščića,malo vegete,malo crvene paprike,malo dalmatinskog začina(prstohvat),jedno jaje,riža(arborio-oprana),narezane na sitne kockice lijepe pancete od oka(cca 10-15 dkg), panceta narezana na veće komadiće i suha rebra,sitni kiseli kupus i 2 glave kiselog kupusa.Ja na maslinovom ulju prodinstam kapulu(malo se posoli) ,dodam češnjak i peršin ,te pancetu .Malo se kapula omekša(do 2-3min) i dodam rižu na 1 min.To se ohladi.Mesu dodam navedene sastojkei jaje,te ohlađenu smjesu.U velikom loncu poslažem sitno narezani kupus i malo pancete i rebarca, te slažem sarme,pa sitni kupus ,pa panceta,pa sarme i tako redom .Na vrhu sitno rezani kupus.Zalijem vodom-mlakom i pustim da kuha.U vodu dodam malo konšerve.Pred kraj kuhanja, umutim malo gustina u 2 dcl mlake vode i dodam u sarme.Ne stavljam zapršku jer zaprška nije zdrava.Stavim malo maslonova ulja i malo svinjske masti (na dno -1 žlicu).Serviram uz pire krompir.Od nvedene smjese ispalo je 27 sarma.Uslast.recept:Medenka Barto
jovanka ,meso nemoj prziti ,upravu je irena.ja neprzim cak ni luk,samo ga sitno isjeckam .znaci nista.samo sve stavi sta treba dobro izmjesaj i jos sam zaboravila ,u smjesu doda se i paradajsosa ,da bude ljepo mekano meso kad se jede.
da li itko prvo malo proprži mljeveno meso? čula sam da tako onda ne bude svo meso u zbubano u jednom komadu kad se sarma nareže nego se fino raspada ..
Jovanka, ja sam probala, ali to mi jednostavno nije to...Drugačiji je okus i gubi ono "nešto", no to je samo moj dojam. Možda je još netko probao, pa je drugačijeg mišljenja, ali nije rahlo onako kako ja volim da bude. Meni se i ovako raspada, ali baš sam htjela probati i ovaj način koji si ti spomenula i nema mi taj okus...
Imaš li ti kakav "tajni" sastojak za sarmu? :)
koliko je potrebno mesa za 100 sarmi???
oko 6 kg mislim
evo da ti jadre kaze koliko ti mesa treba.2 pakovanja fasiranog,to jest 1 kg.i to gledaj uvjek da uzmes jedno junjece ,jedno svinjsko.poslusaj me pa ces vidjet.ja to radim godinama.pa mi se javi
ovisi kolike sarme radiš i po kojem receptu. ajde napiši hoćeš li male ili velike sarme i po kojem receptu...
ja sam margareta, volim kuhati
Sarma na nacin kako ju je spremala pokojna mati.
-Svinjsko i govedje meso (najbolje govedji strakul jer je socan)
-6 zlica rize na kilogram mesa
-meso je najbolje samljeti rucno na reznici od 8mm i to samo jednom
uz komadice mesa ujedno samljeti i domacu kobasicu, dimljenu pancetu pa cak i komadic kulena ako ga ima radi boljeg okusa kao i nekoliko reznjica cesnjaka da se sve upije u smjesu mljevenog mesa
-opranu rizu prodinstati zajedno sa jednom glavicom luka (kapule), posoliti i popapriti i pustiti da se ohladi
-ohladjenu prodinstanu rizu umijesati u mljeveno meso i to kuhacom i pritom paziti da se ne mijesa previse jer sarma mora biti rahla
-ostaviti smjesu da otpocine prije nadjevanja listova kiselog zelja
-glavicu kiselog zelja oprati da ne bude prekisela a ja cak prvi red vanjskih listova odstranim jer znaju biti gorki
-tvrdi dio listova zelja izrezati (bijeli dio kojim je list spojen za glavicu)
-ostatak glavice narezati kao ribano zelje
-nadjevati listove samljevenom odstajalom smjesom i to tako da rubni dijelovi budu mekani (izrezani dio lista gdje je bilo bijelo okrenuti da gleda prema vama povijeno nagore i ispuniti smjesom a zatim zarolati tako da ce meksi dijelovi lista biti na krajevima koje se prstom utisne prema sredini da meso ne bi ispadalo tijekom kuhanha)
-poloziti isjeckano ili naribano kiselo zelje na dno zdjele na to kozice pancete i onda na to staviti pripremljenu sarmu a moze se dodati i narezane reznjeve pancete i podliti vrucom vodom da bi sarma bila socna
-kada je gotovo pustiti nekoliko sati da odmori a sarma je ipak najbolja slijedeci dan
-priloziti kuhani ili pire krumpir
dobar tek
ovo je dobro a ja sam naucila od svoje pokojne mame,ovako.i bude savrsena.u pola kg fasiranog,stvim 250 gr rize,jedno jaje ,obavezno,neznam zasto al ja to uvik radim,tako i kad papriku s mesom pravim.i onda sve ono sto treba,i dodatno nasjeckam domace slanine al onog djela di je bjelina,i onda se ona topi kad je jedes.tako sad rade i moja djeca.a ispod sarme prije nego sto je poredam stavim dosta ili kora od slanine sa suvim mesom,sta vec imamo.ma to ti je nesto ajme.
moja sarmica je takodje dobra mi na kosovo umesto voce koridtimo rasonicu zbog vitamina c ne dodavajuqi mgogo sarmi so ostalo je sve isto. dobar tek
Moja je sarma umjesto riže sadrži soju, koju sam namočila u rastopljenoj kocki juneće juhe, narezanu pancetu ... ostalo je standardno mljeveno meso, jaja, začini ...
Sve najbolje
sarmice su ukusnije ako ih malo popečete u pečici.....pa dobar vam tek
Dizani žličnjaci kuhani na sarminoj pari
Tijesto: brašno, kvasac,voda sol. Izmiješati u mekše tijesto.
Kada sarmi nedostaje još nekih 10 min, žlicom vadite tijesto i poslažite po sarmi koja krčka. Kada se žličnjaci "napušu", okrenite ih na drugu stanu kako bi se okupali i pustite ih još koju minutu.
Dobar tek!