Čokoladnjača (dizani kolač od čokolade)
Dizano tijesto:
Za 2 štruce
- 70 dag glatkog brašna
- 10 dag šećera
- malo soli
- 1vanili šećer
- 2 paketića suhog kvasca
- 3 žujtanjka
- 1 dl ulja
- 0,5 l mlakog mlijeka
Sve suhe sastojke izmješati i u njih dodati mokre sastojke.
Pomoću miksera i nastavaka za tjesto dobro izradite mekano tjesto.
Doradite ga još rukama na pobrašnjenoj površini i nakon toga ga ostavite na toplome dok ne udvostruči svoj volumen.
Najbolje na stolu pokriveng sa kuhinjskom krpom.
Nadjev od čokolade:
1 šalica = 2,5 dl
- 1 i pol šlica brašna
- 1 šalica šećera
- 0,5 šalice ulja
- 0,5 šačice mlijeka
- 1 vanili šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 3 žlice kakaa
za premaz
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
Priprema
Sve sastojke za filu dobro izmiksajte.
Tjesto podjeliti u dva djela.
Razvaljati na debljinu prsta.
Namazati filom, zarolati i stavite u namašćeni visoki lim.
U limu ostavite da se diže još dvadesetak minuta.
premažite mješavimom jaja i mlijeka i pecite na 180°C dok kolać ne dobije ljepu zlatnu bolju.
Nakon toga kolać pokrijte sa alu folijom i pecite još nekih 45 minuta na 150 °C.
Pečeno je kada nož ili čačkalica izađu suhi :)
Pečeni kolać odmah izvadite iz lima tako da prvo nožem odvojite kolać od stijenki, zarim ga prekrijete krpom i okrenete naopačke . Maknite lim i ostavite da se kolač ohladi.
- Vrijeme pripreme: 2 sata 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): cokolada / dizani kolači / dizano tijesto
- Sastojci: brašno / šećer / jaja / kakao / prašak za pecivo / vanilin šećer
Pozdrav.Kolač izgleda vrlo ukusno.Zanima me je li fil mekan kad se ispeče ili više suh?