3 dag svježeg ili 1 dag suhog kvasca
1 dag šećera
1 dl mlijeka
5 dag brašna
1 jaje za mazanje
2 žlice ruma
korica od limuna
2 dl mlijeka
kvasac
6 dag margarina za mazanje tijesta
5 dag šećera
za posipanje 10 dag grožđica
Tijesto:
50 dag brašna
1 dag soli
8 dag margarina
10 dag šećera
2 žumanjka
Brašno se prosije i napravi kvasac koji se pokrije i pusti dizati na toplom mjestu. Omekšani margarin miješa se sa šećerom dok se šećer ne otopi. Zatim se dodaju žumanjci i smjesa se miješa dok ne postane pjenasta. U smjesu se dodaje malo mlijeka naizmjence s brašnom, zatim rum, usitnjena korica od limuna te dignuti kvasac. Svi dodaci dobro se izmiješaju s brašnom i tijesto se kuhačom tuče dok se na tijestu ne vide mjehurići, odnosno, kad se tijesto više ne prima za kuhaču.
Ovako izrađeno tijesto pokrije se i stavi na toplo mjesto da se diže. Kad se tijesto diglo dvostruko, prebaci se na pobrašnjenu dasku i razreže na dva dijela. Svaki dio tijesta razvalja se u četvrtinu 1/2 cm debelu, tako da jedna stranica ima duljinu tepsije u kojoj će se gužvara peći. Razvaljano tijesto namaže se otopljenim margarinom, posipa šećerom i grožđicama, a onda savije. Zatim se ovako dobiveni valjak od tijesta okreće desnom rukom na desnu stranu, a lijevom rukom na lijevu stranu, da na valjku nastanu 4 zareza po kojima se pečena gužvara raskida ako se topla jede. Hladna se može rezati nožem na ploške. Na taj se način izrade 2 komada gužvare, pa se jedan po jedan stavi u namazan lim za pečenje veličine 24x36 cm. Tijesto se u tepsiji pokrije i ponovo diže. Kad se tijesto diglo toliko da ga je puna lim za pečenje, stavi se na hladno i namaže razmućenim jajem. Zatim se stavi u ugrijanu pećnicu i peče 30-40 minuta. Kad je pečena, stavi se na žičanu podlogu i posipa šećerom. Servira se još topla.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
Kvas:
- 3 dag svježeg ili 1 dag suhog kvasca
- 1 dag šećera
- 1 dl mlijeka
- 5 dag brašna
- 1 jaje za mazanje
- 2 žlice ruma
- korica od limuna
- 2 dl mlijeka
- kvasac
- 6 dag margarina za mazanje tijesta
- 5 dag šećera
za posipanje 10 dag grožđica
Tijesto:
- 50 dag brašna
- 1 dag soli
- 8 dag margarina
- 10 dag šećera
- 2 žumanjka
Brašno se prosije i napravi kvasac koji se pokrije i pusti dizati na toplom mjestu. Omekšani margarin miješa se sa šećerom dok se šećer ne otopi. Zatim se dodaju žumanjci i smjesa se miješa dok ne postane pjenasta. U smjesu se dodaje malo mlijeka naizmjence s brašnom, zatim rum, usitnjena korica od limuna te dignuti kvasac. Svi dodaci dobro se izmiješaju s brašnom i tijesto se kuhačom tuče dok se na tijestu ne vide mjehurići, odnosno, kad se tijesto više ne prima za kuhaču.
Ovako izrađeno tijesto pokrije se i stavi na toplo mjesto da se diže. Kad se tijesto diglo dvostruko, prebaci se na pobrašnjenu dasku i razreže na dva dijela. Svaki dio tijesta razvalja se u četvrtinu 1/2 cm debelu, tako da jedna stranica ima duljinu tepsije u kojoj će se gužvara peći. Razvaljano tijesto namaže se otopljenim margarinom, posipa šećerom i grožđicama, a onda savije. Zatim se ovako dobiveni valjak od tijesta okreće desnom rukom na desnu stranu, a lijevom rukom na lijevu stranu, da na valjku nastanu 4 zareza po kojima se pečena gužvara raskida ako se topla jede. Hladna se može rezati nožem na ploške. Na taj se način izrade 2 komada gužvare, pa se jedan po jedan stavi u namazan lim za pečenje veličine 24x36 cm. Tijesto se u tepsiji pokrije i ponovo diže. Kad se tijesto diglo toliko da ga je puna lim za pečenje, stavi se na hladno i namaže razmućenim jajem. Zatim se stavi u ugrijanu pećnicu i peče 30-40 minuta. Kad je pečena, stavi se na žičanu podlogu i posipa šećerom. Servira se još topla.