Međimurska gibanica
Svi sastojci potrebni za međimursku gibanicu
- 1/2 kg listova za savijaču
Nadjev od maka
- 20 dkg mljevenog maka
- 2 dcl mlijeka
- 20 g šećera
- 1 paketić vanilin šećera
Mak preliti kipućim mlijekom u kojem je prethodno rastopljen šećer i vanilin šećer.
Nadjev od oraha
- 10 dkg oraha
- 10 dkg pržene pšenične klice (ako nemate pšeničnih klica, može i 20 dkg oraha)
- 10 dkg šećera
- 1 dcl toplog mlijeka
Orasi se preliju kipućim mlijekom u kojem se rastopio šećer.
Nadjev od jabuka
- 1 kg ribane jabuke
- 5 dkg šećera
- 1 paketić vanilin šećera
- 1/2 žličice cimeta
Neoguljene jabuke oprati, naribati i ocijediti od suvišne tekućine pa dodati šećer, cimet, vanilin šećer.
Nadjev od sira
- 50 dkg svježeg sira
- 2 jaja
- naribana korica od pola limuna
- 50 g maslaca
- 50 dkg šećera
Razmutiti jaja i dodati mu maslac, šećer i ribanu koricu limuna, pa sve ravnomjerno umješati u sir.
Priprema
Listove za savijaču narezati na veličinu lima za pečenje. Lim namastiti. U malo mlijeka rastopiti maslac. Na dno lima za pečenje složiti tri lista za savijaču,a svaki list premazati rastopljenim maslacom. Na dno prvo staviti nadjev od maka.
Preko svakog sloja nadjeva staviti dva lista savijače, a svaki list također premazati rastopljenim maslacem. Potom prekriti nadjevom od oraha, pa dva maslacom namašćena lista savijače, pa nadjev od jabuke, pa dva namašćena lista savijače, pa nadjev od sira i na kraju opet završiti s tri dobro namašćena lista za savijače. Sve zalijemo sa oko 2 dl kiselog vrhnja.
Gibanicu peči u pećnici zagrijanoj na 150° C oko 1sat. Kad se gibanica ohladi, posuti s šećerom u prahu.
- Vrijeme pripreme: 2 sata
- Vaše oznake (tagovi): jabuke / kolači i slastice / mak / međimurska gibanica / orasi / sir
- Sastojci: jabuke / jaja / mak / maslac / mlijeko / orasi / šećer / sir / vanilin šećer
Super recept
pozdrav,
slobodno prilagodite kolicine. ne peku sve pecnice podjednako niti su namirnice uvijek podjednako suhe, a okusi se apsolutno razlikuju od osobe do osobe
NEZNAM KAKO NEKO DAJE RECEPT A ODGOVOR NA PITANJA NEMA
...upravo sam je napravila.Moram istaknuti "tonu gluposti J) u tom receptu:Nadjev MAK...3 dcl mlijeka je previse :exmark: ,Nadjev ORASI...1 dcl mlijeka je premalo >:) ,Nadjev od SIRA...50 dkg secera...je definitivno PREVISE!!!! :D Kao i pecenje na 150 stupnjeva...preniska temperatura...Pekla sam na 180.Sada cu je probati.. :)
ovo moram probati,izgleda fenomenalno <3
Izgleda baš "bombastično", pitam se da li se sir može zameniti i čime ?
Odlična!!! <:P
Ja sam ovakvu gibanicu isprobala ove godine, presavršena je bila mmmmm...
Odlična je isprobano,ispekla sam je i pojela se za tren.
E tako.. znamo mi u Međimurju peći fine stvari.. tko još nije probao, toplo preporučam..
odlično