Međimurska gibanica

Autor: tatjana   (palac x 20540) |moji recepti

26
1/2 kg listova za savijaču Nadjev od maka 20 dkg mljevenog maka 2 dcl mlijeka 20 g šećera 1 paketić vanilin šećera Mak preliti kipućim mlijekom u kojem je prethodno rastopljen šećer i vanilin šećer. Nadjev od oraha 10 dkg oraha 10 dkg pržene pšenične klice (ako nemate pšeničnih klica, može i 20 dkg oraha) 10 dkg šećera 1 dcl toplog mlijeka Orasi se preliju kipućim mlijekom u kojem se rastopio šećer. Nadjev od jabuka 1 kg ribane jabuke 5 dkg šećera 1 paketić vanilin šećera 1/2 žličice cimeta Neoguljene jabuke oprati, naribati i ocijediti od suvišne tekućine pa dodati šećer, cimet, vanilin šećer. Nadjev od sira 50 dkg svježeg sira 2 jaja naribana korica od pola limuna 50 g maslaca 50 dkg šećera Razmutiti jaja i dodati mu maslac, šećer i ribanu koricu limuna, pa sve ravnomjerno umješati u sir. Priprema Listove za savijaču narezati na veličinu lima za pečenje. Lim namastiti. U malo mlijeka rastopiti maslac. Na dno lima za pečenje složiti tri lista za savijaču,a svaki list premazati rastopljenim maslacom. Na dno prvo staviti nadjev od maka. Preko svakog sloja nadjeva staviti dva lista savijače, a svaki list također premazati rastopljenim maslacem. Potom prekriti nadjevom od oraha, pa dva maslacom namašćena lista savijače, pa nadjev od jabuke, pa dva namašćena lista savijače, pa nadjev od sira i na kraju opet završiti s tri dobro namašćena lista za savijače. Sve zalijemo sa oko 2 dl kiselog vrhnja. Gibanicu peči u pećnici zagrijanoj na 150° C oko 1sat. Kad se gibanica ohladi, posuti s šećerom u prahu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+38)
UPDATE 17.9.2018. Mak, sir, orasi i jabuke obično su pojedinačno sastojci za savijaču. Ali u Međimurju sve to stave u jedan kolač, odnosno gibanicu.
Recepti - 1 - slika

Svi sastojci potrebni za međimursku gibanicu

  • 1/2 kg listova za savijaču

Nadjev od maka

  • 20 dkg mljevenog maka
  • 2 dcl mlijeka
  • 20 g šećera
  • 1 paketić vanilin šećera

Mak preliti kipućim mlijekom u kojem je prethodno rastopljen šećer i vanilin šećer.

Nadjev od oraha

  • 10 dkg oraha
  • 10 dkg pržene pšenične klice (ako nemate pšeničnih klica, može i 20 dkg oraha)
  • 10 dkg šećera
  • 1 dcl toplog mlijeka

Orasi se preliju kipućim mlijekom u kojem se rastopio šećer.

Nadjev od jabuka

  • 1 kg ribane jabuke
  • 5 dkg šećera
  • 1 paketić vanilin šećera
  • 1/2 žličice cimeta

Neoguljene jabuke oprati, naribati i ocijediti od suvišne tekućine pa dodati šećer, cimet, vanilin šećer.

Nadjev od sira

  • 50 dkg svježeg sira
  • 2 jaja
  • naribana korica od pola limuna
  • 50 g maslaca
  • 50 dkg šećera

Razmutiti jaja i dodati mu maslac, šećer i ribanu koricu limuna, pa sve ravnomjerno umješati u sir.

Priprema

Listove za savijaču narezati na veličinu lima za pečenje. Lim namastiti. U malo mlijeka rastopiti maslac. Na dno lima za pečenje složiti tri lista za savijaču,a svaki list premazati rastopljenim maslacom. Na dno prvo staviti nadjev od maka.

Preko svakog sloja nadjeva staviti dva lista savijače, a svaki list također premazati rastopljenim maslacem. Potom prekriti nadjevom od oraha, pa dva maslacom namašćena lista savijače, pa nadjev od jabuke, pa dva namašćena lista savijače, pa nadjev od sira i na kraju opet završiti s tri dobro namašćena lista za savijače. Sve zalijemo sa oko 2 dl kiselog vrhnja.

Gibanicu peči u pećnici zagrijanoj na 150° C oko 1sat. Kad se gibanica ohladi, posuti s šećerom u prahu.

Prosjek: 4 (+38)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)
1
Slika korisnika Kristina Papak's

Super recept

2
Slika korisnika admin's

pozdrav,

slobodno prilagodite kolicine. ne peku sve pecnice podjednako niti su namirnice uvijek podjednako suhe, a okusi se apsolutno razlikuju od osobe do osobe

3
Slika korisnika Marija Kraljic's

NEZNAM KAKO NEKO DAJE RECEPT A ODGOVOR NA PITANJA NEMA

4
Slika korisnika Goranka Kamenjasevic's

...upravo sam je napravila.Moram istaknuti "tonu gluposti J) u tom receptu:Nadjev MAK...3 dcl mlijeka je previse :exmark: ,Nadjev ORASI...1 dcl mlijeka je premalo >:) ,Nadjev od SIRA...50 dkg secera...je definitivno PREVISE!!!! :D Kao i pecenje na 150 stupnjeva...preniska temperatura...Pekla sam na 180.Sada cu je probati.. :)

5
Slika korisnika Marijana Tadić's

ovo moram probati,izgleda fenomenalno <3

6
Slika korisnika Ruska's

Izgleda baš "bombastično", pitam se da li se sir može zameniti i čime ?

7
Slika korisnika Mina S.'s

Odlična!!! <:P

8
Slika korisnika masatera's

Ja sam ovakvu gibanicu isprobala ove godine, presavršena je bila mmmmm...

9
Slika korisnika marina9's

Odlična je isprobano,ispekla sam je i pojela se za tren.

10
Slika korisnika Valentina Vrtaric's

E tako.. znamo mi u Međimurju peći fine stvari.. tko još nije probao, toplo preporučam..

11
Slika korisnika john's

odlično