Domaća jaja 12 kom
šećera 18 kašika
malo ulja
1/2 prašak za pecivo
10 kašika brašno
1/2 margarin za kolače
1/2 čokolada za kuhanje
Priprema biskvita:
Odvojiti 6 žumanjaka od 6 bjelanjka u 2 posude, u svaku posudu dodati po 5 kašika šećera i svaku posudu mješati mikserom 10 min. Kad se smjese dobro sjedine dodati malo ulja i pomiješati ih u jednu veću i lagano sve još minutu miješati mikserom, zatim uzeti običnu kašiku i u smjesu redom dodavati prašak za pecivo i 6 kašika brašna sve dobro ručno izmiješati i istresti u predhodno nauljen i pobrašnjen kalup/tepsiju i peći 15 min, na 180 stupnjeva dok ne dobije zlatno žutu boju.
Priprema kreme:
Ponovno od preostalih jaja odvojiti u 2 posude 6 žumanjak od 6 bjelanjka, u žumanjak dodati šećera 3 kašike i sve izmiješati i istresti u prokuhano mlijeko i lagano miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. U polu ohlađenu kremu dodati pola margarina i izmiksati u glatku smjesu. Po želji možete staviti više ili manje šećera.
Priprema šlaga :
Od preostalih bjelanjaka istući/izraditi čvrsti snijeg tako što ćete u bjelanjke dodati 5 kašika šećera i miksati najvećom brzinom dok se bjelanjci ne stvrdnu u čvrsti snijeg.
Završni dio:
Na pečeni biskvit namazati kremu, po kremi šlag i ukrasite po želji naribanom ili rastopljenom čokoladom
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
Ovaj kolač rado pripremam svom dragom mužu, baki i djedu, a i svojoj velikoj familiji pripremam ga sama, jer tako najviše volim provoditi vrijeme kuhajući i pekući jela/slastice. Nema određenu posvetu, ali je lak, brz i osvježavajući.
Sastojci:
- Domaća jaja 12 kom
- šećera 18 kašika
- malo ulja
- 1/2 prašak za pecivo
- 10 kašika brašno
- 1/2 margarin za kolače
- 1/2 čokolada za kuhanje
Priprema biskvita:
Odvojiti 6 žumanjaka od 6 bjelanjka u 2 posude, u svaku posudu dodati po 5 kašika šećera i svaku posudu mješati mikserom 10 min. Kad se smjese dobro sjedine dodati malo ulja i pomiješati ih u jednu veću i lagano sve još minutu miješati mikserom, zatim uzeti običnu kašiku i u smjesu redom dodavati prašak za pecivo i 6 kašika brašna sve dobro ručno izmiješati i istresti u predhodno nauljen i pobrašnjen kalup/tepsiju i peći 15 min, na 180 stupnjeva dok ne dobije zlatno žutu boju.
Priprema kreme:
Ponovno od preostalih jaja odvojiti u 2 posude 6 žumanjak od 6 bjelanjka, u žumanjak dodati šećera 3 kašike i sve izmiješati i istresti u prokuhano mlijeko i lagano miješati na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. U polu ohlađenu kremu dodati pola margarina i izmiksati u glatku smjesu. Po želji možete staviti više ili manje šećera.
Priprema šlaga :
Od preostalih bjelanjaka istući/izraditi čvrsti snijeg tako što ćete u bjelanjke dodati 5 kašika šećera i miksati najvećom brzinom dok se bjelanjci ne stvrdnu u čvrsti snijeg.
Završni dio:
Na pečeni biskvit namazati kremu, po kremi šlag i ukrasite po želji naribanom ili rastopljenom čokoladom
Link izvora / potpis autora: Marija Tomšić