Uskrsni vijenac
kao pandan pinci koju moji ne vole
Za tijesto:
- 50 dag brašna
- 1 vrećica (7 g ) suhog kvasca
- 10 dag šećera
- 2.5 dcl toplog mlijeka
- 5 dag otopljenog maslaca
- 1 žumanjak
- Za punjenje:
- 50 dag jabuka (3 kom.)
- ribana korica jednog limuna
- 10 dag mljevenih lješnjaka
- 8 dag šećera
- 1 bjelanjak
- ( dodala sam i jednu šaku grožđica u jednu roladu) Inače mislim da se ta punjenja uvijek mogu mijenjati ovisno o nahođenju ili što imamo u špajzi
- i još:
- 10 dag marmelade od kajsija
- U mlijeku rastopiti maslac /sve skupa treba biti toplo)
- Pomiješati brašno, kvasac i šećer te dodati jaje i mješavinu mlijeka i maslaca. Zamijesiti tijesto i ostaviti ga na toplome kvasati oko pola sata.
- Jabuke oguliti i očistiti te 1/2 jabuka naribati na sitno a ostale isjeći na sitnije kocke.
- Pomiješati ih s limunovom koricom, lješnjacima i šećerom te dodati lagano umućen bjelanjak.
- Nadošlo tijesti podijeliti na dva dijela, i razvaljati ih na četverokute dimenzija 45x20 cm
- Na svaki staviti po polovicu nadjeva te zamotati u roladu, a sastav rolade okrenuti prema dolje.
- Rolade zarezati odozgo 2 cm duboko po dužini, saviti oko sebe (kao da cijedite ručnik) pa međusobno u čvrst vijenac. Staviti ga (vijenac) na lim za pečenje.
- Pokriti ga folijom, peći oko 20 minuta na 200°C, zatim skinuti foliju pa peći još 20 minuta. Ostaviti još 15 minuta u isključenoj pećnici.
- Premazati ga zagrijanom marmeladom od kajsija i ukrasiti po želji.
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com