Gorički krumpir na Jožekov način

recepti_bez_slike
15 dkg domaće dimljene suhe slanine 1/2 kg svinjskih rebrica narezati cca 10-cm 2-3 krmenadla (za roštilj narezana) 2 - 3 kom svinjske vratine  za roštilj narezane), ukupno oko 1,5 -2 kg mesa 2,5 - 3kg krumpira svinjska mast  ulje suncokretovo) 4-5 glavica crvenog luka 2- glavice bijelog luka (češnjaka) sol po okusu vegeta po okusu papar mljeveni po okusu 1 žlica crvene paprike slatke 1 čajna žlica crvene ljute paprike Priprema: Vratinu, rebrica, krmenadle napacati sa solju i biberom i ostaviti da odstoji, barem 1 sat. Na masti (ulju) prepržit rebrica, vratinu i krmenadle dok ne omekša i poprimi blago pečenu boju. Izvaditi van. Na preostaloj masti prepržiti slaninu narezanu na kockice, dok ne porumeni. Staviti sitno rezani češnjak, kad se osjeti miris prženog češnjaka, staviti sitno narezani luk. Dinstati dok luk ne omekša. U zdjelu staviti na ploške narezani krumpir posoliti, popapriti, staviti papar, papriku, vegetu i sve zaliti vodom dok se ne prekrije krumpir. Kuhačom promiješati. Poklopiti i na laganoj vatri krčkati. Povremeno promješati dok je krumpir još tvrd, kasnije protresti. Dok je krumpir omekšao (kuhan) staviti pečena rebrica, krmenadle i vratinu i još krčkati 10-15 minuta. Jelo poslužiti po želji ili sa kiselim krastavcima, kiselim zeljem, paprikom... Za piće uz to jelo odgovara čaša domačeg bijelog vina. Dobar tek!   Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 4 (+1)
Ovo jelo je vrlo interesantno ako treba kaj relativno brzo napraviti. Vrlo je zasitno i ukusno. Često ovo jelo znam složiti u vinogradu, ali i doma za ručak.

Sastojci:

  • 15 dkg domaće dimljene suhe slanine
  • 1/2 kg svinjskih rebrica narezati cca 10-cm
  • 2-3 krmenadla (za roštilj narezana)
  • 2 - 3 kom svinjske vratine  za roštilj narezane), ukupno oko 1,5 -2 kg mesa
  • 2,5 - 3kg krumpira
  • svinjska mast  ulje suncokretovo)
  • 4-5 glavica crvenog luka
  • 2- glavice bijelog luka (češnjaka)
  • sol po okusu
  • vegeta po okusu
  • papar mljeveni po okusu
  • 1 žlica crvene paprike slatke
  • 1 čajna žlica crvene ljute paprike

Priprema:

Vratinu, rebrica, krmenadle napacati sa solju i biberom i ostaviti da odstoji, barem 1 sat.
Na masti (ulju) prepržit rebrica, vratinu i krmenadle dok ne omekša i poprimi blago pečenu boju. Izvaditi van.
Na preostaloj masti prepržiti slaninu narezanu na kockice, dok ne porumeni.
Staviti sitno rezani češnjak, kad se osjeti miris prženog češnjaka, staviti sitno narezani luk. Dinstati dok luk ne omekša. U zdjelu staviti na ploške narezani krumpir posoliti, popapriti, staviti papar, papriku, vegetu i sve zaliti vodom dok se ne prekrije krumpir. Kuhačom promiješati. Poklopiti i na laganoj vatri krčkati. Povremeno promješati dok je krumpir još tvrd, kasnije protresti.
Dok je krumpir omekšao (kuhan) staviti pečena rebrica, krmenadle i vratinu i još krčkati 10-15 minuta.
Jelo poslužiti po želji ili sa kiselim krastavcima, kiselim zeljem, paprikom...
Za piće uz to jelo odgovara čaša domačeg bijelog vina.

Dobar tek!

 

Prosjek: 4 (+1)
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)