Pohana pureća prsa punjena dimljenim sirom, pršutom i ananasom
Ovo sam jelo prvi puta kušala prije dobrih 20-tag godina u izvrsnom pazinskom "Lovcu",a od tada do danas još puno puno puta, obilazeći istarske restorane. Po svojoj sam intuiciji dodala malo ananasa i pohala prsa koristeći kao završni sloj suncokretove sjemenke, a ne klasično, krušne mrvice i nisam pogriješila. Jelo je sočno, pomalo pikantno no, tu je ananas, koji daje notu nježnosti.
Sastojci:
- cca 50 dag purećih prsa
- 6 kriški pršuta (rezanog vrlo tanko)
- 4 kriške dimljenog sira
- 4 kolutića ananasa
- 15 - 18 dag sjemenki suncokreta
- 2 jaja
- po potrebi brašna
- po ukusu soli i papra
- po potrebi ulja za prženje
Priprema:
- Samljeti suncokretove sjemenke strojem za mljevenje orašastih plodova.
- Purećim prsima odstraniti kožu i pažljivo ih odvojiti od prsne kosti. Jednu polovicu razdvojiti horizontalno na dva dijela, a drugu spremiti za kasniju uporabu. Svaki dio purećih prsa još jednom pažljivo izrezati horizontalno tankim oštrim nožem, no ne do samoga kraja, neka na jednoj bude spojeno. Odreske pažljivo raširiti, položiti na prozirnu foliju i prekriti drugom folijom. Lagano istući batom za meso da se površina izravna.
- Svaki odrezak malo posoliti i popariti s jedne strane (koja će biti vanjska) te položiti kriške sira.
- Na sir poslagati kriške pršuta.
- Kolutiće ananasa dobro prosušiti papirnatom salvetom ili čistom krpom, izrezati na kockice i poslagati ih na odreske
- Svaki odrezak preklopiti i učvrstiti metalnim štapićima ili čačkalicama.
- Pripremiti sastojke za pohanje na posebne tanjure. Pohati na klasičan način: dobro utapkati u brašno, provaljati u razmućenim jajima, a potom ih dobro obložiti mljevenim suncokretovim sjemenkama. Pohati u dosta ulja na srednje jakoj temperaturi.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): ananas / dimljeni sir / pršut / pureća prsa / puretina
- Sastojci: ananas / dimljeni sir / pršut / pureća prsa / puretina / sir / suncokretove sjemenke / jaja