Cvetlinska gibanica
Specijalitet zagorske kuhinje....
Sastojci za tijesto:
- 250 g pšeničnog brašna
- jedna kocka svježeg kvasca
- 1,5 dcl mlijeka
- 1 žličica šećera
- maslac za premazivanje
- sol
Sastojci za nadjev:
- 150 g kukuruzne krupice
- 400 g svježeg sira
- 2,5 dcl kiselog vrhnja
- 2 jaja
- 2,5 dcl mlijeka
- sol
Priprema:
Izmrvite kvas, dodajte malo brašna, jednu žlicu šećera, zalijte mlakim mlijekom i pustite da se nadiže. Preostalo brašno prosijati u posudu, posoliti, dodati dignuti kvas i umijesiti tijesto. Ostaviti ga pola sata na toplome. U međuvremenu pripremite nadjev. Na mlijeku ukuhati kukuruznu krupicu, dodati polovicu jaja, posoliti i pustiti da se malo ohladi. Nadjev mora biti rahli, ne pretvrdi. Tijesto razvaljati i položiti ga na maslacem premazanu tepsiju, a rubove malo podignuti. Premazati nadjevom od kukuruzne krupice.
Na to posipati sir, sve zaliti vrhnjem pomiješanim s ostalim jajima i peći u pećnici.
Link izvora / potpis autora: Damir Crleni
- Vaše oznake (tagovi): gibanica