Caruso šnite
Sastojci
- 4 žutanjka
- 14 dkg maslaca
- 14 dkg šećera
- dobro umiješati, pa dodati
- 10 dkg ribane čokolade
- 10 dkg mljevenih lješnjaka (ili oraha)
- 7 dkg brašna
Izmiješati žutanjke, maslac i šećer u pjenastu jednoličnu smjesu, pa dodati ribanu čokoladu, mljevene lješnjake i brašno. Za pjenasto tijesto koje će se topiti u ustima bitno je da čokolada za kuhanje bude naribana. Naravno, ovo je mala tajna za caruso šnite. Nije pogrešno staviti niti rastopljenu čokoladu, ali tada će šnite biti manje rahle.
Dobro izmiješati i na kraju nježno dodati snijeg od bljelanjaka. Bjelanjke je najbolje ručno umiješati kako bi snijeg od bjelanjaka zadržao čim više zraka (tj. kako bi ostao što većeg volumena).
Peći na 150°C 30 minuta.
Glazura
- 3 rebra čokolade (odnosno 10 dkg)
- 3 žlice šećera
- 3 žlice vode
- 5 dkg maslaca
Čokoladu rastopiti na pari s vodom i šećerom i gusto ukuhati. Treba paziti da se makne s vatre čim se čokolada rastopi kako se ne bi napravile grudice. U tu smjesu polagano dodati otprilike 5 dkg maslaca.
Preliti po ohlađenom tijestu i pustiti 2-3 sata da se hladi, pa narezati.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): božić / caruso / čokolada / karzo / kolači i slastice / kolači i slastie / Kuharica za svečane prigode / lješnjaci / maslac / orasi / Uskrs
- Sastojci: brašno / čokolada / čokolada za kuhanje / jaja / maslac / šećer
Ova slika nije od ovog recepta... napravila sve po receptu, naribala čokoladu kako se sugerira i kolač uopce nije ovako crn jer se čokolada nije rastopila do te mjere..i nije se digao ko na slici, neznam ide li možda prasak za pecivo koji ne pise?
pravila bezbroj puta,kolac je super,ukusan,lagan za napravit,brz,jednostavan,ma savrsen!
Pravljeno sto puta! Odlicnooo njamiii :))
Hvala
izgleda mi fino
divne!
izgleda lijepo 8>
zeljka cosic-milinovic
Kolac izgleda prelijepo, ali da li treba staviti prasak za pecivo?
Kolika velicina tepsije ili pleha ???
dali ide prasak za pecivo
kako da izracunam dkg vo gram.tri rebra cokolado ne se 100 grama??
probam uskoro raditi ga :)
umjesto lješnjaka mogu i orasi, dobar tek ;)
probacu..