Nikolina rođendanska torta

Autor: sntomic   (palac x 114690) |moji recepti

0
180 g oštrog brašna 180 g glatkog brašna 100 g kakaa (baš i nemam neki izbor) 1 žličica sode bikarbone 1/2 žličice praška za pecivo prstohvat soli 4 jaja na sobnoj temperaturi 500 g šećera 320 g majoneze 360 ml vode na sobnoj temperaturi za čokoladnu kremu: 225 g čokolade (ja sam koristila od 70% kakaa) 55 g šećera 225 g maslaca 5 žlica evaporiranog mlijeka (ima ga u lidlu a može se i proizvesti doma) 1 žličicu vanilija paste ili ekstrakta Postupak pripreme: prosijati zajedno brašna, kakao, sodu bikarbon, prašak za pecivo i sol umutiti jaja mikserom postupno dodavajući šećer dok se smjesa ne udvostruči dodati majonezu i mutiti dalje da se sjedini. u smjesu lagano umutiti polovicu brašna, vodu pa drugu polovicu brašna i mutiti dok se sve ne sjedini...(smanjenom brzinom i kratko) tijesto prebaciti u papirom za pečenje obložen kalup za tortu promjera 26 cm i peći ga u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta (provjera pečenja čačkalicom, svak zna svoju pećnicu :) potpuno ohladiti (u kalupu) i prerezati vodoravno na 2 dijela krema: u lonac staviti iskidanu čokoladu, šećer, maslac narezan na kockice, mlijeko i vaniliju...zagrijavati na laganoj vatri stalno miješajući....kada se sve rastopi skinuti s vatre...ohladiti pa prekriti prozirnom folijom i staviti na sat vremena u frižider.. prerezanu čokoladnu koru spojiti polovicom kreme a drugom polovicom tortu premazati okolo i odozgo...služiti pošto prenoći.. ukrasiti po želji a čuvati je u frižideru Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 2 (+1)
Odlična čokoladna torta s neobičnim sastojcima
Recepti - 3 - slika

čokoladna kora:

  • 180 g oštrog brašna
  • 180 g glatkog brašna
  • 100 g kakaa (baš i nemam neki izbor)
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • 4 jaja na sobnoj temperaturi
  • 500 g šećera
  • 320 g majoneze
  • 360 ml vode na sobnoj temperaturi

za čokoladnu kremu:

  • 225 g čokolade (ja sam koristila od 70% kakaa)
  • 55 g šećera
  • 225 g maslaca
  • 5 žlica evaporiranog mlijeka (ima ga u lidlu a može se i proizvesti doma)
  • 1 žličicu vanilija paste ili ekstrakta

Postupak pripreme:

  1. prosijati zajedno brašna, kakao, sodu bikarbon, prašak za pecivo i sol
  2. umutiti jaja mikserom postupno dodavajući šećer dok se smjesa ne udvostruči
  3. dodati majonezu i mutiti dalje da se sjedini.
  4. u smjesu lagano umutiti polovicu brašna, vodu pa drugu polovicu brašna i mutiti dok se sve ne sjedini...(smanjenom brzinom i kratko)
  5. tijesto prebaciti u papirom za pečenje obložen kalup za tortu promjera 26 cm i peći ga u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta (provjera pečenja čačkalicom, svak zna svoju pećnicu :)
  6. potpuno ohladiti (u kalupu) i prerezati vodoravno na 2 dijela
  7. krema: u lonac staviti iskidanu čokoladu, šećer, maslac narezan na kockice, mlijeko i vaniliju...zagrijavati na laganoj vatri stalno miješajući....kada se sve rastopi skinuti s vatre...ohladiti pa prekriti prozirnom folijom i staviti na sat vremena u frižider..
  8. prerezanu čokoladnu koru spojiti polovicom kreme a drugom polovicom tortu premazati okolo i odozgo...služiti pošto prenoći..
  9. ukrasiti po želji a čuvati je u frižideru
Prosjek: 2 (+1)
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)