Nikolina rođendanska torta
Odlična čokoladna torta s neobičnim sastojcima
čokoladna kora:
- 180 g oštrog brašna
- 180 g glatkog brašna
- 100 g kakaa (baš i nemam neki izbor)
- 1 žličica sode bikarbone
- 1/2 žličice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 4 jaja na sobnoj temperaturi
- 500 g šećera
- 320 g majoneze
- 360 ml vode na sobnoj temperaturi
za čokoladnu kremu:
- 225 g čokolade (ja sam koristila od 70% kakaa)
- 55 g šećera
- 225 g maslaca
- 5 žlica evaporiranog mlijeka (ima ga u lidlu a može se i proizvesti doma)
- 1 žličicu vanilija paste ili ekstrakta
Postupak pripreme:
- prosijati zajedno brašna, kakao, sodu bikarbon, prašak za pecivo i sol
- umutiti jaja mikserom postupno dodavajući šećer dok se smjesa ne udvostruči
- dodati majonezu i mutiti dalje da se sjedini.
- u smjesu lagano umutiti polovicu brašna, vodu pa drugu polovicu brašna i mutiti dok se sve ne sjedini...(smanjenom brzinom i kratko)
- tijesto prebaciti u papirom za pečenje obložen kalup za tortu promjera 26 cm i peći ga u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta (provjera pečenja čačkalicom, svak zna svoju pećnicu :)
- potpuno ohladiti (u kalupu) i prerezati vodoravno na 2 dijela
- krema: u lonac staviti iskidanu čokoladu, šećer, maslac narezan na kockice, mlijeko i vaniliju...zagrijavati na laganoj vatri stalno miješajući....kada se sve rastopi skinuti s vatre...ohladiti pa prekriti prozirnom folijom i staviti na sat vremena u frižider..
- prerezanu čokoladnu koru spojiti polovicom kreme a drugom polovicom tortu premazati okolo i odozgo...služiti pošto prenoći..
- ukrasiti po želji a čuvati je u frižideru
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com