zlatko traži recept za šampinjone u lisnatom tijestu
Šampinjoni u lisnatom tijestu
Potrebni sastojci:
Šampinjoni
luk
sol
papar
zacini po ukusu
Priprema:
U tavu stavite malo ulje. Kada ulje zavrije dodajte nasjeckani luk u tavu. Pricekajte da luk promjeni boju a tada dodajte sampinjone u tavu i mjesajte dok nisu gotovi. Kada su gotovi (nemojte jos ugasiti vatru) dodajte soli, papra, i zacina po ukusu (obicno se dodaje po zelji persin, celer, lovor, ruzmarin, kumin, muškatni orascic, ...)
Stavite u lisnato tjesto i ispecite na 220°C u pecnici.
Ukoliko imate zelje raditi domace lisnato tjesto tada su vam potrebni sastojci:
-maslac
-brasno
-voda
Od navedenih sastojaka zamjesite smjesu i mjesite sve dok ne dobijete smjesu koja se odvaja od stjenki posude (u kojoj mjesate).
Zatim razvaljajte tjesto i pocnite preklapati (jako je vazno znati da se tijesto preklapa uvijek 3 puta jednako tako je jako bitno da nakon svaka 3 preklapanja stavljate u hladnjaku kako bi se slojevi razdvojili).
Dakle jednom razvaljate i preklopite ga tri puta i zatim stavljate u hladnjak. Postupak ponavljate sve dok ne preklopite tjesto 6 puta (dakle prvi puta preklapate 3 sloja, drugi puta preklapate opet 3 sloja, zatim treci puta preklapate opet tri sloja, ... i sve do 6 puta). Ukupno trebate imati 729 slojeva tjesta.
Išli smo računati i stvarno je u pitanju 729 slojeva. Fascinantno, nikad mi nije toliki broj slojeva bio ni na kraj pameti za lisnato.
Ono sto autor nije spomenuo a dosta je bitno kada se pravi lisnato tijesto.
Oprezno s rukama trebale bi biti hladne jer se lisnato tijesto ustvari radi nacinom da se masnoca odvaja kroz postupak hladenja. Ustvari temeratura nikada nebi smjela preci 15 stupnjeva iz tog razloga profesionalci ruke hlade u hladnoj vodi svaki puta prije pravljenja tijesta.
Sretno s izradom
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.