– mljevena teletina 1,5 kg
– luk 0,30 kg
– ulje 0,4 l
– vrhnje kiselo 0,4 l
– vrhnje slatko 0,8 l
– krušne mrvice 0,25 kg
– sol, papar po potrebi
– maslac 0,10 kg
U mljeveno meso dodati sitno sjeckani i prodinstani luk. Pola količine krušnih mrvica namočiti u 0,3 l slatkog vrhnja da smjesa bude žitka. Sve to dodati mesu, posoliti, popapriti i dobro izmiješati te sve još jednom dobro samljeti. Od smjese se rade kuglice veličine 60 g, razvaljaju se u oblik cigare i uvaljaju u krušne mrvice. Prže se kratko u dubokom ulju da valjušci u sredini budu sirovi. Pečeni valjušci slože se u posudu premazanu maslacem i zaliju smjesom slatkog i kiselog vrhnja. Odozgo se pospe s kriškama maslaca i peče u pečnici oko 20 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.
VALJUŠCI NA STAROZAGREBAčKI NAčIN
Normativ za 10 osoba:
– mljevena teletina 1,5 kg
– luk 0,30 kg
– ulje 0,4 l
– vrhnje kiselo 0,4 l
– vrhnje slatko 0,8 l
– krušne mrvice 0,25 kg
– sol, papar po potrebi
– maslac 0,10 kg
U mljeveno meso dodati sitno sjeckani i prodinstani luk. Pola količine krušnih mrvica namočiti u 0,3 l slatkog vrhnja da smjesa bude žitka. Sve to dodati mesu, posoliti, popapriti i dobro izmiješati te sve još jednom dobro samljeti. Od smjese se rade kuglice veličine 60 g, razvaljaju se u oblik cigare i uvaljaju u krušne mrvice. Prže se kratko u dubokom ulju da valjušci u sredini budu sirovi. Pečeni valjušci slože se u posudu premazanu maslacem i zaliju smjesom slatkog i kiselog vrhnja. Odozgo se pospe s kriškama maslaca i peče u pečnici oko 20 minuta na temperaturi od 180 stupnjeva.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!