500 grama glatkog brašna
50 grama margarina ili maslaca
1 žličica soli
1 žličica šećera
20 grama germe
2 dcl mlake vode
1 žličica octa
1/2 dcl mlijeka
PRIPREMA:
-mlijeko zagrijati i u njemu razmutiti germu i dodati malo šećera (pola žličice) i pustiti da se germa "digne"
1. u plastičnoj zdjelu staviti brašno, sol, maslac koji smo prije malo na vatri omekšali, i navedene sastojke rukama mijestit. dodati germu koja se digla i mlake vode u kojoj smo razmutili ocat sve dok ne dobijemo meko tijesto koje se ne lijepi za posudu.
2. pokriti zdjelu ( može i sa plastičnom vrećicom kako bi se brže dizalo) i pustiti da se tijesto diže 50 tak minuta, nakon čega je potrebno tijesto premijesiti i pustiti da odstoji još 25 min.
3. tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu , te nakon toga od tijesta napraviti 10 tak kuglica i tako ih ostaviti 10 tak minuta.
4. svaku kuglicu razvaljati u dužinu po želji nadjenuti raznim nadjevima ili ih jednostavno ostaviti prazne, te kiflice motati po dužini od dolje prema gore pritom ih malo stisnuti .
5. pleh za pečenje pokriti papirom za pečenje i na njih staviti kifle da ostoje još 15 tak minuta. Tada svaku kiflu premazati vodom i posuti sa soli , sezamom, makom ili dr. i peći u jako zagrijanoj pećnici 220-250 c 12 tak min.
dobar tek! :-)
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 5 (+308)
‹ Kiflice sa sirom ili slatkim nadevom
najbolji recept
Kupus kiflice ›
Bokić! Ovaj recept sam nekad negdje skinula na internetu i do sada jakoooooooo puno puta radila i doradila po svome:-) moja djeca, a i muž, ih jako vole pa evo da ga podijelim sa vama
SASTOJCI ZA cca 10 tak KIFLICA
- 500 grama glatkog brašna
- 50 grama margarina ili maslaca
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 20 grama germe
- 2 dcl mlake vode
- 1 žličica octa
- 1/2 dcl mlijeka
PRIPREMA:
-mlijeko zagrijati i u njemu razmutiti germu i dodati malo šećera (pola žličice) i pustiti da se germa "digne"
1. u plastičnoj zdjelu staviti brašno, sol, maslac koji smo prije malo na vatri omekšali, i navedene sastojke rukama mijestit. dodati germu koja se digla i mlake vode u kojoj smo razmutili ocat sve dok ne dobijemo meko tijesto koje se ne lijepi za posudu.
2. pokriti zdjelu ( može i sa plastičnom vrećicom kako bi se brže dizalo) i pustiti da se tijesto diže 50 tak minuta, nakon čega je potrebno tijesto premijesiti i pustiti da odstoji još 25 min.
3. tijesto istresti na pobrašnjenu podlogu , te nakon toga od tijesta napraviti 10 tak kuglica i tako ih ostaviti 10 tak minuta.
4. svaku kuglicu razvaljati u dužinu po želji nadjenuti raznim nadjevima ili ih jednostavno ostaviti prazne, te kiflice motati po dužini od dolje prema gore pritom ih malo stisnuti .
5. pleh za pečenje pokriti papirom za pečenje i na njih staviti kifle da ostoje još 15 tak minuta. Tada svaku kiflu premazati vodom i posuti sa soli , sezamom, makom ili dr. i peći u jako zagrijanoj pećnici 220-250 c 12 tak min.
dobar tek! :-)
Kuglice ne za 5, nego za 10....Kiflice iz kućne izrade!