Krampogače
Sastojci:
- 3 dag svježeg ili vrećica suhog kvasca
- 5 dl brašna
- 2 dl masnih čvaraka
- 2 žumanca
- 2 dl mlijeka
- 1/2 dl bijelog vina
- 1/4 žličice papra
- 1/4 žličice soli
- 1/2 žličice šećera
- 3 žlice masti
postupak pripreme:
Izmrvljeni svježi ili suhi kvasac izmiješajte sa 1/2 dl mlakog mlijeka, šećerom, žlicom brašna, pa pokriveno držite na toplom mjestu da se podigne na dvostruku količinu. U međuvremenu čvarke sameljite u stroju za mljevenje mesa i izmiješajte s brašnom. Dodajte podignuti kvasac, žumanca, vino, papar i sol. Dodajte mlako mlijeko i zamijesite tijesto. Premjestite ga na pobrašnjenu dasku i valjkom razvaljajte na 1,5 cm debljine, premažite ga žlicom masti i preklopite kao ubrus. Tako ponovite još dva puta s mirovanjem od 1/2 sata. Tijesto razvaljajte na 2 cm debljine, okruglim oblikom režite pogačice, složite ih u nenamazani lim i držite na toplom mjestu još 1/2 sata da se dižu. Zatim ih premažite razmućenim jajem, stavite u zagrijanu pećnicu i na srednjoj vatri pecite oko 25 minuta.
Savjet: Umjesto mlijekom, dizano tijesto možete umijesiti i s mlakom vodom, slatkim ili kiselim vrhnjem.
kako ste znali da upravo ovaj recept tražim već danima? :) Zaželila sam se salenjaka, a nisam se mogla sjetit kako se još zovu pa nisam mogla naći recept. Od supruga teta ih je često pravila, ali od kad smo se odselili nije mi baš blizu pa sam prisiljena sama ih naučiti spremati.
Baranjski salenjaci,Krampogace ili ti pogacice sa cvarcima nasa mamicka ili kako je brat zove Muc je nama djeci cesto napravila....U zimskim danima kad smo dosli kuci iz skole cijela kuhinja je na svjeze pecivo mirisala ,a mamicka nas nasmijana docekala.... Danas smo svi odrasli,ali kad se sastanemo mamicka nas opet vrati u djetinjstvo .... Hvala ti majcice najdraza..