Pohana bazga
Kad bi moja baka Dragica imala malo više vremena (i bazge) ponudila nam je ovo jelo da probamo. Ma možda bismo tada, još kao djeca i probali da nam nije rekla kako je riječ o bazgi. Danas ju obožavam. Ako želite slatko jelo, dodjate u snijeg 2 žlice šećera.
sastojci:
- 8 velikih cvatova bazge
- tijesto za paniranje
- ulja
- 8 dag brašna
tijesto za paniranje:
- 8 dag brašna
- 1 dl piva
- 2 žumanjka
- snijeg od 2 bjelanjka
- sol
priprema:
pivo, brašno, sol i žumanjke pomiješajte, dodajte snijeg, a oprane i osušene cvjetove bazge povaljajte u brašno, namočite u tijesto i spustite u ne baš prevruće ulje. Umjesto piva, može i mlijeko ili bijelo vino. Bazgu možete posluživati kao samostalno jelo, ili kao predjelo s umakom od majoneze, kao prilog mesu ili desert s kompotom.