Torta od banana i papaje
sastojci:
Tijesto
- 6 bjelanjaka
- 6 žumanjaka
- 15 dag šećera
- 15 dag brašna
- 1 žličica cimeta
- 1 dl soka od banana
- 3 žlice likera od banana (po želji)
Nadjev
- 12 listića bijele želatine
- 6 većih banana
- 10 dag šećera
- 1 sok od limuna
- 50 dag kiselog vrhnja
Ukrasi
- karamelizirani lješnjaci ili prženi listići badema
- 1 vrećica preljeva za torte
- 3 žlice likera od banana ili soka od banana
- 2,5 dl vode
- 2 žlice šećera
- polovica banane
- polovica papaje
- sok od 1 limuna
priprema:
Od bjelanjaka napravite snijeg. Žumanjke i šećer miješajte dok krema postane svijetla. Brašno s cimetom i snijeg od bjelanjaka oprezno pomiješajte s kremom od žumanjaka. Tijesto stavite u namašten ili masnim papirom obložen lim za tortu, pa pecite 35 - 40 min. u pećnici na 180 stupnjeva. Banane usitnite i sa šećerom, limunovim sokom i kiselim vrhnjem napravite pire. Želatinu otopite prema uputi na vrećici, dodajte nadjevu. Ostavite da se malo stvrdne, još dobro promiješajte. Biskvit dva puta preržite i namočite sokom i likerom. Po trećinu nadjeva stavite na svaki biskvit, tortu cijelu premažite. Ukrasite kriškama papaje i listićima banane. Voće premažite sokom od limuna, a zatim preljev razmutite s vodom, šećerom i po želji likerom od banana, prokuhajte prema uputi na vrećici i stavite na tortu. Tortu okolo posipajte karameliziranim lješnjacima ili prženim listićima badema. To je to, i na kraju još ostavite na hladnom 2-3 sata.
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Broj osoba: 6
- Vaše oznake (tagovi): torta od banana i papaje / torta / torte i slastice
- Sastojci: voda / sok od limuna / sok od banana / šećer / preljev za torte / papaja / limun / liker od banana / kiselo vrhnje / karamelizirani lješnjaci / jaje / cimet / brašno / banane