Kako napraviti lisnato tijesto

recepti_bez_slike
15 dag brašna sol 3 žlice mlake vode 2 žlice octa Masno tijesto 25 dag margarina 10 dag brašna Postupak pripreme lisnatog tijesta Od brašna, soli, vode i octa zamijesite mekano tijesto za savijače, dobro ga izradite, pokrijte ubrusom i ostavite da miruje.
 Margarin izrežite na listiće, pospite brašnom, pa s valjkom izradite masno tijesto. Oblikujte kocku i stavite na hladno mjesto oko 1/2 sata.
 Zatim počnite s izradom lisnatog tijesta, tj. zajedno obrađujte tijesto za savijaču i masno tijesto po ovom postupku: Tijesto za savijaču razvaljajte na dasci u obliku četverokuta (40 x 40 cm). Masno tijesto položite u sredinu i preklopite ga tijestom s jedne, pa s druge strane, zatim blago valjkom spljoštite, pa preklopite gornju i donju stranu, da dobijete opet oblik kocke. Pokriveno stavite počivati na hladno mjesto oko 1/2 sata. Nakon toga tijesto pažljivo valjkom (lupkajući) istanjite opet u obliku četverokuta, pa ponovite preklapanje i hlađenje. Ovaj postupak ponovite još jedanput i nakon trećeg preklapanja razvaljajte tijesto na veličinu prema opisu u željenom receptu. Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept No votes yet

Sastojci za mekano tijesto

  • 15 dag brašna
  • sol
  • 3 žlice mlake vode
  • 2 žlice octa

Masno tijesto

  • 25 dag margarina
  • 10 dag brašna

Postupak pripreme lisnatog tijesta

  1. Od brašna, soli, vode i octa zamijesite mekano tijesto za savijače, dobro ga izradite, pokrijte ubrusom i ostavite da miruje.

  2. Margarin izrežite na listiće, pospite brašnom, pa s valjkom izradite masno tijesto.
  3. Oblikujte kocku i stavite na hladno mjesto oko 1/2 sata.


Zatim počnite s izradom lisnatog tijesta, tj. zajedno obrađujte tijesto za savijaču i masno tijesto po ovom postupku:

  1. Tijesto za savijaču razvaljajte na dasci u obliku četverokuta (40 x 40 cm).
  2. Masno tijesto položite u sredinu i preklopite ga tijestom s jedne, pa s druge strane, zatim blago valjkom spljoštite, pa preklopite gornju i donju stranu, da dobijete opet oblik kocke.
  3. Pokriveno stavite počivati na hladno mjesto oko 1/2 sata.
  4. Nakon toga tijesto pažljivo valjkom (lupkajući) istanjite opet u obliku četverokuta, pa ponovite preklapanje i hlađenje.
  5. Ovaj postupak ponovite još jedanput i nakon trećeg preklapanja razvaljajte tijesto na veličinu prema opisu u željenom receptu.
No votes yet
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)