1 kg prosijanog brašna
20-30 g suhog kvasca ili 60-100 g svježeg kvasca
250 g šećera
100 g grožđica - opranih i natopljenih preko noći u vareniku ili rakiji
100 g oraha - grubo sjeckanih
100 g bajama - poprženih i grubo sjeckanih
1 čajna žličica mljevenog cimeta
1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
0,5-1 čajne žličica mljevenog klinčića
0,5-1 čajne žličice mljevenog anisa
0,5-1 čajne žličice mljevenog korijandera
naribana korica 1 limuna i 1 naranče
2 vrećice vanilin šećera
1 čajna žličica soli
1 dcl varenika
1 dcl rakije (od ruža ili travarice)
1 dcl maslinovog ulja
50-100 g rastopljenog maslaca ili masti
mlaka voda
Postupak:
U prosijano brašno uz dodatak suhog kvasca, začina i šećera dodaju se poprženi grubo sjeckani bademi i orasi te namočene grožđice i sol. Ukoliko se radi sa svježim kvascem napravi se rupa u smjesi brašna i dodataka u koju se dodaje aktivirani svježi kvasac. U smjesu se zatim dodaje maslinovo ulje i otopljena masnoća te varenik i rakija. Sastojci se mijese dok se ne povežu u tijesto (po potrebi uz dodatak mlake vode). Tijesto se ostavi na toplom dok se volumen ne udvostuči. Uzašlo tijesto se premijesi i oblikuje u kuglice tijesta ujednačene mase i ostavi da se volumen poveća.
Pečenje:
Ovako oblikovan kolač stavlja se u lim za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te se peče od 15 do 20 min. Nakon toga se temperatura smanji na 180°C-150°C te se peče još cca 30 min do postizanja tamnosmeđe boje. Kad je „Lumblija“ pečena premaže se rakijom ili varenikom i pospe krupnim kristalnim šećerom.
U slast!
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
Povijest ovog kolača vezana je uz legendu koja govori o ljubavi. Tijekom Napelonove okupacije Dalmacije, jedan od vojnika zaljubio se u lokalnu djevojku, ne zna se je li bila iz Blata ili Vele Luke. Kada je morao otići ispekao joj je kolač koji se zove"N'oublie pas”, u prijevodu “Ne zaboravi me”. Kako djevojka nije mogla izgovoriti točno kako se to kaže; kolač je nazvala lumblija. Pretpostavlja se da je vojnik bio Korzikanac, jer se ova vrsta kolača peče i na Korzici.
Sadržaj:
- 1 kg prosijanog brašna
- 20-30 g suhog kvasca ili 60-100 g svježeg kvasca
- 250 g šećera
- 100 g grožđica - opranih i natopljenih preko noći u vareniku ili rakiji
- 100 g oraha - grubo sjeckanih
- 100 g bajama - poprženih i grubo sjeckanih
- 1 čajna žličica mljevenog cimeta
- 1 čajna žličica mljevenog muškatnog oraščića
- 0,5-1 čajne žličica mljevenog klinčića
- 0,5-1 čajne žličice mljevenog anisa
- 0,5-1 čajne žličice mljevenog korijandera
- naribana korica 1 limuna i 1 naranče
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 čajna žličica soli
- 1 dcl varenika
- 1 dcl rakije (od ruža ili travarice)
- 1 dcl maslinovog ulja
- 50-100 g rastopljenog maslaca ili masti
- mlaka voda
Postupak:
U prosijano brašno uz dodatak suhog kvasca, začina i šećera dodaju se poprženi grubo sjeckani bademi i orasi te namočene grožđice i sol. Ukoliko se radi sa svježim kvascem napravi se rupa u smjesi brašna i dodataka u koju se dodaje aktivirani svježi kvasac. U smjesu se zatim dodaje maslinovo ulje i otopljena masnoća te varenik i rakija. Sastojci se mijese dok se ne povežu u tijesto (po potrebi uz dodatak mlake vode). Tijesto se ostavi na toplom dok se volumen ne udvostuči. Uzašlo tijesto se premijesi i oblikuje u kuglice tijesta ujednačene mase i ostavi da se volumen poveća.
Pečenje:
Ovako oblikovan kolač stavlja se u lim za pečenje u prethodno zagrijanu pećnicu na 200°C te se peče od 15 do 20 min. Nakon toga se temperatura smanji na 180°C-150°C te se peče još cca 30 min do postizanja tamnosmeđe boje. Kad je „Lumblija“ pečena premaže se rakijom ili varenikom i pospe krupnim kristalnim šećerom.
U slast!
Link izvora / potpis autora: TZO Vela Luka