Kako napraviti dizano tijesto
Dizano tijesto možete napraviti na razne načine, recepata je mnogo, pogotovo u kuhinjama naših mama, baka i prabaka. Ukoliko Vam je do promjene ili tražite kako napraviti dizano tijesto, pokušajte prema ovom receptu.
Sastojci
- 800 grama glatkog brašna tip 550 ili namjenskog brašna za dizana tijesta
- pola litre mlijeka
- 2 vanilin šećera
- jedno jaje
- jedna sviježa germa (kvasac)
- malo ruma
- 1/2 dcl ulja
- jedna mala žličica začina: cimet, muškatni oraščić, anis, piment, đumbir, komorač (po želji)
- 1 žličica kristal šećera
- korica od pola limuna
Postupak pripreme dizanog tijesta
- Zaliti kvasac, jednu žličicu šećera i jednu žličicu brašna s toplim mlijekom u šalici
- Sačekati da kvasac napuhne
- U brašno staviti mješavinu začina, vanilin šećer, jedno jaje, malo ruma, koricu limuna i jednu žlicu kristal šećera
- Mješavinu kvasca i toplog mlijeka umiješati u smijesu s brašnom
- Mijesiti i zalijevati s toplim mlijekom dok se ne dobije glatko tijesto
- Kada je tijesto formirano, dodati ulje i mijesiti dalje dok se tijesto potpuno ne odvoji od posude i postane mekano
- Tijesto ostaviti na toplom mjestu da se digne
- Promijesiti cca 2 minute i vratiti na toplo
- Kada se tijesto ponovo tigne, isipati na brašnatu podlogu
Navedena količina tijesta je dovoljna za dvije role dizanog kolača ili puni crni lim buhtli ili kiflica.
Savjet: Pečen kolač napravljen s dizanim tijestom, obavezno premažite s kistom umočenim u ulje.