Mini torta
Osnovna biskvitna masa
- 1 jaje
- 20 g šećera
- 20 g brašna
- 20 g mlevenog lešnika
- 20 g badema/oraha
- 5 ml ulja
Priprema
Odvoiti žumance od bjelanaca (prvo pripremiti badem i lesnik, peci) od belanaca i šećera i umutiti čvrst šaum, žumance i ulje dobro sjediniti i dodati umućenom šaumu. Obe mase lagano izmešati, dodati pripremljeni mljeveni lešnik. Brašno i masu lagano spoiti.
Pripremljenu masu rasporediti po pek papiru. Masu peći u zagrijanoj pečnici od 220°C. Peći 20 min.
Fil:
- 250 g mlijeka
- 40 g gustina
- 125 g šećera
- vanilin šećer
Priprema:
Gustin sa malo mlijeka sjediniti. Prokuvano mlijeko sipati na gustin i iskuvati krem uz neprekidno mješanje. Dodati 125g margarina i mešati žicom. Izmešati i umutiti (u pripremljen krem dodatiti 50 mljevenog pecenog lješnika i badema) 30g slaga umućenog.
Link izvora / potpis autora: Pajic Edis
- Vaše oznake (tagovi): torte i slastice
- Sastojci: badem / jaje / gustin / vanilin šećer / brašno / ulje / mlijeko