Sardele s limunom
Sastojci
- svježe srdele
- neprskani limuni
- sol, papar iz mlinca
- maslinovo ulje
Priprema:
Srdelama odstraniti glavu, otvoriti ih i izvaditi kost, kao za pohanje. Na dno posude (važno je da ima poklopac koji dobro brtvi!) uliti malo maslinovog ulja, da pokrije dno, posložiti tanko rezane kriške limuna sa korom a poviše filete srdela. Posoliti, popapriti i malo nakapati limunovog soka. Tako redati do najviše 2/3 visine posude, svakih par redova i kriške limuna. Poklopiti i staviti na najmanji mogući plamen. Nakon otprilike pola sata, (kad fileti postanu blijedo-žuti), ugasiti i pustiti ohladiti. Servirati ukrašeno listićima bosiljka i po želji majonezom ili nekim drugim hladnim umakom na bazi jaja. Napomene Za vrijeme kuhanja povremeno protresti za provjeru a u pravilu ne treba dodati ništa vode ako je valjani poklopac i niska temperatura kuhanja.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Broj osoba: 4
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / srdele
- Sastojci: krumpir / maslinovo ulje / srdele / sol / limun