Pečena hobotnica s krumpirom
Naša inačica popularne hobotnice pod pekom praktičnija receptura za pripravu kod kuće kojom ćete razveseliti obitelj ili goste
Sastojci
- 1 hobotnica (oko 1 kg)
- 1 kg krumpira
- 1 veća glavica luka
- 3 češnjaka
- 6 žlica maslinovog ulja
- 6 žlica običnog ulja
- sol, papar, ružmarin po ukusu
- 1 dl bijelog vina
Priprema hobotnice
Hobotnicu treba dobro očistiti od utrobe, oprati, odstraniti kljun. Da bi meso hobotnice bilo mekano postoji, više načina pripreme. Najčešće se hobotnica nalupa batom. Umjesto toga može se kratko (15-ak minuta) prokuhati u malo vode u koju se stavi pluteni čep kako bi hobotnica ispustila višak tekućine i sluzi. Najbolje je ipak zamrznuti hobotnicu, kako ne bi bila žilava nakon pečenja. U odgovarajući lim na hladno ulje staviti krumpir i luk izrezan na veće ploške. Na to staviti očišćenu i pripremljenu hobotnicu. Sve posuti ružmarinom i malo posoliti. Pokriti aluminijskom folijom i peći uz podlijevanje vodom na temperaturi 180°C oko 60 minuta. Potkraj pečenja zaliti vinom i dodati sjeckani češnjak i peršin. Kratko zapeći bez folije. Ovako pripremljena hobotnica poslužuje se kao glavno jelo.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): hobotnica / hobotnica ispod peke / maslinovo ulje / mediteranska kuhinja
- Sastojci: češnjak / hobotnica / krumpir / luk / maslinovo ulje / peršin / ružmarin / sol
Ovaj recept sam proba i odlično je ispalo. HVALA
Zamrznite hobotnicu, razmrznite je, u vodi, prokuhajte 15 do 20 min.
Izvadite je, očistite jer je puno lakše, izrežite na trake ili komade ako je veća i nakon toga složite je u roštijeru, peku, ili KAMPOVEL ! Onda vam hobotnica neće upišat krumpir! Krumpir ja nauljim u posudi, maslinovo ulje, Vegeta, žličica crvene paprike koja da jedan poseban okus i boju jelu! Dobar tek!
hobotnica na "sporko" se priprema i na kvarnerskim otocima, te na jugozapadu italije. to je jednostavno nacin pripreme, a ne lijenost .znaci netko tko pece krumpir u kori je lijen i po mogucnosti i dalmatinac po tvojoj konkluziji. takvi komentari poput fuj, su zbilja suvisni na ovoj stranici, gdje se nastoji eksperimentirati, i siroko gledati na svaciji ukus, jer sirok pogled radi pravog gurmana, pogotovo je suvisna tvoja "dragost" prema dalmatincima
...
ne ciste se ni na mnogim sjevernim otocima, tipa cresu, a ni na jugozapadu italije. jednostavno se radi o nacinu pripreme, a ne o nikakvoj lijenosti, a svoju netrpeljivost prema "dalmosima" mozes iznositi u svojoj lokalnoj birtiji, sa istomisljenicima istog iq-a, ovdje su takvi komentari zbilja suvisni. pih po tvojoj logici, znaci netko tko pece kromipir u kori je lijen he i po mogucnosti dalmatinac:P
Nemojte ni pokušavati po ovom receptu, nešto fali u ovom receptu hobotnica je naprosto ispala odvratna i nikako jestiva :/. Inace mi sve uspije po receptu tako da ne sumnjate u svoje vještine.
idemo na kuhanje
Da bi omeksali hobotnicu,stavite vodu da kljuca,sa 2-3 pera lovorike.Uhvatite stipaljkom hobotnicu za glavu i spustite je u kljucalu vodu,i odmah izvadite...uradite to 5-6 puta uzastopno:njeni kraci ce se ukovrdzati..posle je kuhajte kako ste odlucili ( ovo je savet italijanskih kuhara)P.S. U hobotnicu sa krompirom,ja dodam 10-ak pomodorina ( malih rajcica) Pozdrav i prijatno...
Recepti su skroz ok ..
Hm, i čiji sad recept uzeti?
jedino sam čula da je hobotnica mekša ako je prije bila zamrznuta, i svakako da, ja sam za malo ružmarina ;)
hobotnica s krumpirom
ovo su moji recepti, lea
Poštovana Lea ! Pogledao sam tvoje recepte i moram
priznati jako mi se sviđaju i slute na JAKO FINO .
Ne volim nikakve jela koja se pripremaju na brzinu.
Ako nemam vremena pojedem sendvić. Za gurmanski doživljaj i ne samo to potrebno je vremena, strpljenja i kreativnosti. To je već pomalo prema umjetnosti. Ivek
Jeo sam hobotnice pripremljene na razne načine. Najodvratiji je hobotnica na šporko, zajedno s kljunom i govnima. Mislim da to nije specijalitet, nego lijenost. Najbolja je očišćena, kukana cca 30 min. zatim isprati sluz skinuti kožu te dobro isprati pipke u kojima je obavezno pijesak, narezati na manje komade i zapeći s krumpirom pokriveno. Pod kraj dodati gore navedene mirodije i vino po želji (najbolje je OPOLO )nikako ne crno ili kiselo vino. dobar tek Pozdrav Ivek ...
slazem se,to samo dalmosi imaju....hobotnica na sporko...lignje na sporko....fuj....cista ljenost
Nitko od vas mi ne spominje da se hobotnica od 2kg kad se opkuha dobije cca 350g.Ma znate šta ljudi od svih hobotnica najbolja je janjetina sa brijega.
Ne znam čiji bi savjet uzeo.Ali sutra ču peći hobotnicu ispod peke prvi put pa ćemo vidjeti kako će ispasti.Danas sam pekao kruh ispod peke pa je ispao za 5.Nadam se da će i sutra tako biti.Radit ću po svom pa ćemo vidjeti.Pozdrav svima i dobar tek!
Kako je prošlo s hobotnicom?
Super.Što reći,svi su bili zadovoljni a najviše ja.Bila je oko 11oo grama Ledina i odlićno se sljubila sa krumpirom,lukom i mrkvom.Drugi put ču prije odgovoriti.Pozdrav i ugodno kuhanje!
Sve je to ljepo i krasno! Ja imam jedan juzno-crnogorski recept za Vas. Prvo je skuvati u ekspres loncu 30-45min, na drugu stranu pripremiti sitno sjeckan crni luk (4 glavice), 6 cesnja bijela luka, 2 limuna, so, biber, ruzmarin, persun i 2dl vina. Kad hobotnica bude kuvana, procijediti je i u vodu u kojoj se kuvala dodati krompir i njega skuvati, dok krompir kuva hobotnicu isjeckati. Kad je krompir kuvan oladiti ga i isjeckati, a nakon toga sve izmjesati, dodati maslinovo ulje i posluziti hladno u malim posudama!
prelijepo
... i sve to zaliti čašom hladnog gemišta :)
hobotnicu samu staviti u posudu bez ičega, peći je oko 20 min zatim vodu koju pusti presuti u drugu teću zatim staviti krompire i ostale mirodije. 15 min pred kraj tekućinu iz teće staviti na kolo dok provrije u nju staviti 2-3 češnja češnjaka 1,5 dl vina bjelog i da kuha 2 min. zatim sa time preliti hobu.
ljudi probajte umjesto vina malo politi rakije šljivovice, jako jako ukusno... daje jednu dozu svjezine
Moje mišljenje na vaš recept vezano je na podlijevanje vodom.Nikako ne dodavati vodu . Kada se hobotnica sa krompirima zatvori sa folijom,u toku pečenja ona pusti svoju tekućinu i podljevanje je nepotrebno.Malo i popaprite. Inače ostali postupak je po meni dobar. Više sam puta spremala, imam bogato iskustvo.
Uz sve to dodajte par smokvi, u ljeto friške a u zimi sušene. Vidjet ćete kakav okus krumpiru i cijelom jelu će dat te smokve.
Da bi hobotnica bila mekana, ne treba kuhanje s čepom, treba je zamrznuti. Tako kažu kuhari iz restorana poznatih po dobrim hobotnicama.
Na kakav lim da stavite hobotnicu koja ispusti pola litre vode?! Stavite je u dovoljno veliku zdjelu s poklopcem koji dobro brtvi, da se ne zaj***vate s folijom.