Srdele na pašticadu
Sastojci:
- 60 dag srdela
- 1/2 veće glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 1 velika mrkva
- 8 dag svježeg celerovog korijena
- 2 stapke celera
- 2 - 3 rajčice
- 2 dl crnog vina
- 10 kom suhih šljiva
- cca 1/2 dl maslinovog ulja
- 1 žlica suncokretovog ulja
- po potrebi i ukusu soli i papra
- 1/2 jušne žlice sjeckanog peršinovog lista
- po potrebi vode za podlijevanje
Priprema:
1. Srdele očistiti, odrezati im glave, rastvoriti ih i maknuti središnju kost (kralješnicu). Oprati ih i ocijediti.
2. Luk i Češnjak sitno nasjeckati, a mrkvu, korijen i stapke celera izrezati na sitne kockice. Šljivama izvaditi koštice i namočiti ih u toploj vodi.
3. Na dijelu maslinovog ulja popržiti luk i češnjak vrlo kratko, potom dodati mrkvu i celer (korijen i stapke). Malo popržiti pa dodati nasjeckanu rajčicu. Posoliti. Podliti s malo vode i pirjati do pola potom dodati ocijeđene nasjeckane šljive. Provjeriti začinjenost
pa po potrebi dosoliti i dodati eventualno malo šećera ako je kiselo. Popapriti i pirjati dok povrće potpuno omekša. Pred kraj dodati vino.Tijekom pirjanja, po potrebi, dolijevati manje količine vode kako bi umak konačno bio srednje gust.
4. Umak malo prohladiti i usitniti mikserom ili propasirati. Dodati kosani peršin.
5. Srdele ispržiti u tavi u mješavini maslinovog i suncokretovog ulja ili ih ispeći na roštilju (ja sam koristila AMC posudu). Pečene srdele umiješati u umak, a nekoliko ostaviti za ukras.
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): srdele
- Sastojci: maslinovo ulje / srdele