1/2 kg makarona
40 dkg šećera
10 dkg čokolade
30 dkg badema
20 dkg oraha
25 dkg maslaca
10 jaja
vanili šećer
cimet
limun
rum
ulje
Tijesto za oblaganje kalupa:
40 dkg brašno
2 jaja
ulje
sol
Priprema:
Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Preko njih prelije se limunov sok, rum i maslinovo ulje. Od brašna, jaja, maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati najmanje pola sata. Tijesto se razvalja u tanak list. Kalup za tortu se namaže maslinovim uljem i cijeli iznutra obloži listom tijesta, koji treba biti veći od ruba kalupa za 10-tak centimetara. Na dno se pospe nadjevom (mješavinom strugane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilija šećera i cimeta), stavi se red kuhanih makarona, pospe nadjevom, pobacaju komadići maslaca i zalije razmućenim jajima. Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica. Nadjev se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove. Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površina se namaže maslacem. Torta se peče na temperaturi 175° C 50 minuta. Prilikom vađenja iz kalupa hladna torta okrene se tako da donji dio ostane gornji, pospe se vanilij šećerom i reže na komade za posluživanje.
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 3.8 (+5)
Za stonsku tortu se na temelju dostupnih podataka danas se sa sigurnošću može ustvrditi da je izvorno jelo, a prepoznatljiva je po makarulima, odnosno makaronima, specifično oblikovanoj suhoj tjestenini. Stonska totna torta jedan je od zaštitnih znakova kuhinje Stona i okolice u kojoj se jasno prepoznaje utjecaj talijanske kuhinje i mediteranskog podneblja. Stonska torta spada u sam vrh slastica, nekada se pripremala u posebnim prilikama, a posebno za Uskrs i Božić, što se zadržalo do danas.
Sastojci:
- 1/2 kg makarona
- 40 dkg šećera
- 10 dkg čokolade
- 30 dkg badema
- 20 dkg oraha
- 25 dkg maslaca
- 10 jaja
- vanili šećer
- cimet
- limun
- rum
- ulje
Tijesto za oblaganje kalupa:
- 40 dkg brašno
- 2 jaja
- ulje
- sol
Priprema:
Makaroni se skuhaju u kipućoj vodi i prohlade. Preko njih prelije se limunov sok, rum i maslinovo ulje. Od brašna, jaja, maslinovog ulja i soli zamijesi se domaće tijesto i pusti odmarati najmanje pola sata. Tijesto se razvalja u tanak list. Kalup za tortu se namaže maslinovim uljem i cijeli iznutra obloži listom tijesta, koji treba biti veći od ruba kalupa za 10-tak centimetara. Na dno se pospe nadjevom (mješavinom strugane čokolade, šećera, mljevenih oraha i badema, korice limuna, vanilija šećera i cimeta), stavi se red kuhanih makarona, pospe nadjevom, pobacaju komadići maslaca i zalije razmućenim jajima. Taj proces slaganja ponovi se tri do četiri puta dok se ne potroše predviđene količine namirnica. Nadjev se preklopi viškom tijesta koji je prelazio rubove. Torta se lagano pritisne rukom da se poravna i tijesto prione uz nadjev i kalup. Površina se namaže maslacem. Torta se peče na temperaturi 175° C 50 minuta. Prilikom vađenja iz kalupa hladna torta okrene se tako da donji dio ostane gornji, pospe se vanilij šećerom i reže na komade za posluživanje.
Super