Uskršnja pita sa špinatom i sirom
Bez obzira na naziv jela, u sezoni špinata ili blitve bit će izvrsno predjelo, servirano vruće ili hladno, a uz komadić mesa i glavni obrok.
Sastojci:
Tijesto
- 30 dag brašna (meko)
- 1 mala žličica soli
- 3 jušne žlice maslinovog ulja
- 1,5 dl mlake vode
Nadjev
- 70 dag špinata
- 3 jaja
- 25-30 dag svježeg kravljeg sira
- 1 dl kiselog vrhnja
- 2 jušne žlice brašna
- 1 žlica nasjeckanog vlasca
- 2 jušne žlice sira ribanca
- po ukusu i potrebi sol i papar
- 1 jušna žlica maslaca (otopljenog)
Za premazivanje
- 1 jaje
- po potrebi ulje
- po želji sezam (za posipavanje)
Postupak:
Tijesto
Umijesite tijesto od brašna, ulja, vode i soli. Podijelite ga na 4 jednaka dijela, pa svaki umotajte u prozirnu foliju i ostavite da odleži pola sata.
Nadjev
- Očistite i dobro operite špinat te ga skuhajte u malo vode. Dobro ga ocijedite, pritiščući ga žlicom ili kuhačom u cjediljki da se ocijedi sva voda. Isjeckajte ga, potom ga prebacite u posudu i lagano zagrijavajte (usuho). Miješajte kuhačom da preostala tekućina ispari.
- Stavite jaja u hladnu vodu i kuhajte ih oko 8 minuta, izlijte vruću vodu i ulijte hladnu. Ostavite ih 10 minuta u hladnoj vodi, potom oljuštite.
- Sir ocijedite od surutke pa ga izmiješajte sa kiselim vrhnjem, brašnom, nasjeckanim vlascem i sirom ribancem.
- U posudu sa sirom i vrhnjem dodajte špinat, posolite i popaprite po ukusu.
- Pećnicu ugrijte na 200 st C (ako koristite ventilator, dovoljno će biti 180 st. C). Kalup za tortu premažite uljem.
- Razvaljajte prvi dio tijesta u krug najtanje što možete (veće nego li je kalup) pa prekrijte dno i stranice kalupa. Premažite ga oprezno uljem, najbolje prstima.
- Postupite jednako i sa drugim dijelom tijesta, kojim ćete prekriti prvi dio. Nauljite ga.
- Postupite jednako i s trećim dijelom.Taj, treći dio, premažite otopljenim maslacem.
- Sad stavite nadjev i lijepo ga poravnajte.
- Kuhana jaja (ja sam izrezala jaja na polovice, kako bi svatko dobio i špinat i jaje) rasporedite kružno po nadjevu.
- Preostalo tijesto podijelite na dva dijela i svaki razvaljajte u krug, vrlo tanko u veličini kalupa.Preko nadjeva stavite prvi krug tijesta, malo ga nauljite, a povrh njega zadnji razvaljani list. Krajeve tijesta koji su ispod nadjeva i koji vire izvan kalupa čvrsto stisnite i spojite sa rubovima gornjih listova. Tijesto premažite umućenim jajetom i po želji pospite sezamom. Pecite oko 40-tak minuta dok korica ne postane zlatnosmeda.
- Pečenu pitu ostavite da odleži 10-tak minuta u kalupu, a potom je možete sevirati vruću ili kasnije, hladnu.
- Vaše oznake (tagovi): slane pite / Uskrs
- Sastojci: kuhana jaja / papar / sezam / sir / špinat / tijesto
kakvo meso, sama pita zeljanica je uvijek odlična, s jogurtom i to je to!
moram probati,dobro izgleda!!! :D