Teleća jetrica
Umjesto teleće jetrice, može se korsititi i svinjska ili janjeća, a ovaj temeljni recept može se varirati s dodatkom začina po vlastitom ukusu.
Sastojci
- 1/2 kg telećih jetrica
- 1/2 kg luka
- 3 žlice maslinovo ulja (bolje je maslinovo, ali može i obično suncokretovo)
- malo vode za podlivanje
- vezica peršina
- sol i papar po ukusu
Priprema
Jetrica očistite od žila (kako ne bi bila žilava nakon pirjanja) i narežite na tanke ploškice. U veliku tavu na zagrijano ulje dodajte sitno narezani luk. Pirjajte luk na umjerenoj vatri dvadesetak minuta i podlivajte s kojoj žlicom vode (po potrebi). Luk treba biti potpuno mekan pa pojačajte vatru i dodajte očišćenu i tanko narezanu jetricu. Tanko narezana trebala bi se brzo ispeći (ne duže od 3-4 minuta) zato je važno jelo pripremati na velikoj, širokoj tavi. Kad je jetrica pečena, kuhanje je gotovo. Maknite s vatre i tek onda začinite solju, paprom i pospite nasjeckanim peršinom.
Poslužite s palentom ili rižom. Za vrijeme pirjanja, umjesto vode, možete podlivati vinom, a možete dodati i jednu žlicu acceta balsamica. Također, nekima će pasati i gotovu jetricu posuti usitnjenim češnjakom. Mi preporučujemo da probate osnovni recept i da ga potom modificirate prema svojem okusu.
- Vrijeme pripreme: 30 - 60 minuta
- Vaše oznake (tagovi): maslinovo ulje / jetrica / luk / mesno jelo
- Sastojci: jetrica / luk / maslinovo ulje / papar / ulje / sol
Licno vise volim pilca ili pureca jetra alil ne prigovaram ni ovima .