200 gr. čokolade za kuhanje
200 gr. putera ili margarina
4 jaja
200 gr. šećera u prahu (100+100)
100 gr. brašna
malo soli
Priprema:
Čokoladu izlomiti i otopiti zajedno sa puterom ili margarinom na umjerenoj vatri. Kad se istopi skloniti sa toplote i pustiti da se malo ohladi.
Bjelanca odvojiti od žumanaca te ih posebno umutiti. Bjelancima dodati sol te ih ulupati u čvrst snijeg kojem će se postepeno dodati 100 gr. šećera da bjelanca ne bi splasnula. U žumanca takodje dodati 100 gr. šećera te umutiti dok ne postanu svjetlo žuta.
Sad prestaje upotreba miksera i sve se mješa ručno sa lopaticom. Bjelancima dodati umučena žumanca, otopljenu čokoladu sa puterom a potom brašno. Smjesu lagano mješati kako ne bi splasnula. Kalupe dobro namastiti a zatim u njih uliti dobijenu smjesu. Ne puniti kalupe cijele nego malo više od pola posto kolači rastu.
Peći na umjerenoj temperaturi 20-ak minuta. Ohladjene Brownies-e izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu.
Za Brownies-e znate da su dobri kad ih zagrizete a njihova sredina je mekana!
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
Prosjek: 4.5 (+2)
Poznati američki kolači za koje postoji jako puno recepata. U svakom slučaju kreativnost i ukus zavisi od kuhara i njegove inventivnosti.
Evo još jedan i od mene koji se pokazao jako uspješan!
Potrebno:
- 200 gr. čokolade za kuhanje
- 200 gr. putera ili margarina
- 4 jaja
- 200 gr. šećera u prahu (100+100)
- 100 gr. brašna
- malo soli
Priprema:
Čokoladu izlomiti i otopiti zajedno sa puterom ili margarinom na umjerenoj vatri. Kad se istopi skloniti sa toplote i pustiti da se malo ohladi.
Bjelanca odvojiti od žumanaca te ih posebno umutiti. Bjelancima dodati sol te ih ulupati u čvrst snijeg kojem će se postepeno dodati 100 gr. šećera da bjelanca ne bi splasnula. U žumanca takodje dodati 100 gr. šećera te umutiti dok ne postanu svjetlo žuta.
Sad prestaje upotreba miksera i sve se mješa ručno sa lopaticom. Bjelancima dodati umučena žumanca, otopljenu čokoladu sa puterom a potom brašno. Smjesu lagano mješati kako ne bi splasnula. Kalupe dobro namastiti a zatim u njih uliti dobijenu smjesu. Ne puniti kalupe cijele nego malo više od pola posto kolači rastu.
Peći na umjerenoj temperaturi 20-ak minuta. Ohladjene Brownies-e izvaditi iz kalupa i posuti šećerom u prahu.
Za Brownies-e znate da su dobri kad ih zagrizete a njihova sredina je mekana!
Link izvora / potpis autora: New Caledonia with love