juliška
jedan fini starinski kolač koji i nije teško napraviti
Za Julišku je potrebno prvo napraviti biskvit:
- 6 bjelanjaka umutiti sa
- 15 dag šećera pa dodati jedan po jedan
- 6 žumanaca, još malo mutiti te umiješati lagano žlicom
- 4 - 5 dag kakaa
- 4 - 5 žlica mljvenih oraha i
- 2 žlice brašna.
1. gotovu smjesu izliti u podmazanu i pobrašnjenu tepsiju dimenzija 23 x 38 cm. peći u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 20 minuta
2. gotov biskvit izvaditi iz pećnice te ga vrućeg zaliti s polovicom preljeva:
- 15 dag šećera prokuhati s
- 2 dcl mlijeka
3. Znači, samo polovicu ovog preljeva preliti po biskvitu a od druge polovice pravimo kremu:
- 15 dag mljevenih oraha umiješati u drugu polovicu vrućeg zaljeva. Ohladiti i dodati
- 1/2 polovicu (125 g) umućenog maslaca ili margarina
4. Ovu kremu razvući po ohlađenom biskvitu.
5. Posuti po kremi ribanu čokoladu ili šlag pjenu (ko voli).... poslužiti...
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com/2009/05/juliska.html