Slavonski paprenjaci
Umijesi tijesto od:
- 50 dkg glatkog brašna
- 25 dkg svinjske masti
- 25 dkg 2-3 šake mljevenih oraha
- 25 dkg šećera
- 2 cijela jaja i1 žumanjak
- kora i sok od limuna
- 2 -3 žličice mljevenih klinčića
- 2 -3 žličice cimeta
- pola žličice mljevenog papra
- 2 vanili šećera
Tijesto ostavi da stoji oko pola sata. Razvaljaj na debljinu od 2 prsta i drvenom modlom za paprenjake pritisni tijesto te izreži oblike paprenjaka. Stavi peći u namašteni lim. Ne smiju potamniti i previše se ispeći ( oko pola sata na 180 stupnjeva ). Uvaljati toplo u vanili šećer pomiješan s sitnim ( štaub ) šećerom.
Ja imam starinsku modlu od moje mame, ali moglo se kupiti u Maksimirskoj ulici kad se krene od Konzuma u jednom dućančiću sa stvarčicama od drveta.
Link izvora / potpis autora: Zora Diel
- Vrijeme pripreme: 1 sat
- Vaše oznake (tagovi): paprenjaci
- Sastojci: sok od limuna / jaja / mast / papar / klinčić / vanilin šećer / brašno / šećer / orasi