1/4 kg maslaca
2 žumanjka
1 cijelo jaje
1/4 kg šećera
prašak za pecivo
1/2 kg mekog brašna
šalica za kavu mlijeka
Priprema:
Sve sastojke dobro umijesiti tako da tijesto "otpada od ruku".
Na pobrašnjenoj dasci razviti uz pomoć vaganele tanko tijesto, debljine oko pola centimetra. Uz pomoć čašice (ja obično vadim uz pomoć čašice za rakiju jer je najmanja), dakle, uz pomoć čašice vaditi krugove od tijesta. Slagati iz na podmazan i posut brašnom lim za pečenje i peći na 180°C dok ne počnu dobivati lagano rumenu boju.
Uz pomoć marmelade ili pekmeza, lijepiti pečene krugove i zatim ih uvaljati u mješavinu vanilin i štaub šećera.
Ja obično napravim koliko cijelih krugova, toliko i krugova na kojima, uz pomoć naprstka izvadim u sredini mali kružić. Tako da je to u stvari ljepše za vidjeti. Naravno, preostalo tijesto se ponovo skupi, razvalja i opet se vade novi kružići, sve dok se svo tijesto ne potroši...
Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept
No votes yet
To je stari recept moje bake. Postoje slični keksići poznati kao Linzeri, Grancle i sl. Karakteristika ovih keksića je da mogu dosta stajati, u stvari, čak su puno ukusniji tek nakon dva - tri dana nakon što se naprave. Često za Božićne blagdane pripremim samo keksiće raznih prigodnih oblika.(Ako se tijesto koristi za takve keksiće, onda je još bolje obogatiti mu okus dodavanjem malo mljevenih oraha ili cimeta, po vlastitom ukusu!)
Sastojci:
- 1/4 kg maslaca
- 2 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 1/4 kg šećera
- prašak za pecivo
- 1/2 kg mekog brašna
- šalica za kavu mlijeka
Priprema:
Sve sastojke dobro umijesiti tako da tijesto "otpada od ruku".
Na pobrašnjenoj dasci razviti uz pomoć vaganele tanko tijesto, debljine oko pola centimetra. Uz pomoć čašice (ja obično vadim uz pomoć čašice za rakiju jer je najmanja), dakle, uz pomoć čašice vaditi krugove od tijesta. Slagati iz na podmazan i posut brašnom lim za pečenje i peći na 180°C dok ne počnu dobivati lagano rumenu boju.
Uz pomoć marmelade ili pekmeza, lijepiti pečene krugove i zatim ih uvaljati u mješavinu vanilin i štaub šećera.
Ja obično napravim koliko cijelih krugova, toliko i krugova na kojima, uz pomoć naprstka izvadim u sredini mali kružić. Tako da je to u stvari ljepše za vidjeti. Naravno, preostalo tijesto se ponovo skupi, razvalja i opet se vade novi kružići, sve dok se svo tijesto ne potroši...
Link izvora / potpis autora: Vesna Santini