Sarme bez suhog mesa
Sastojci:
- 900 gr mljevene junetine
- 600 gr mljevene svinjetine
- 250 gr riže ili pirinča
- 1 veca glavica crvenog luka
- 5 češnja češnjaka
- 2 fanta za sarmu (2 paketića od po 60 gr)
- 6 gr soli
- 6 gr vegete
- 3 do 8 gr papra
- 3 gr crvene paprike u prahu
- 3 glavice kiselog kupusa ili 40 listova za zamatanje
Sastojci za zapršku:
- 2 kašike brašna
- 2 gr crvene paprike u prahu
- 5 kašika ulja
Priprema:
Stavite mljeveno meso u zdjelu te dodajte sitno isjeckani crveni luk, češnjak te rižu.
Dodajte sve začine. Fant za sarmu pomješajte sa 200 ml mlake vode te dodajte u meso.
Počnite da mješate sa rukom i mjesite bar 5 do 8 minuta da se svi sastojci lijepo sjedine.
Možete također dodati oko 100 ml vode ako vam je meso previše tvrdo.
Razdvojite listove kupusa.
Spremite 3 glavice kiselog kupusa (u slučaju da vam listovini nisu dobrog oblika), ali su posve dovoljne 2 veće glavice kiselog od po 1 kg.
Promješano meso skupite u šaku te zamotajte čvrsto kao na videu.
Sarme poredajte tijesno jedne do drugih da se prilikom kuhanja ne bi rasule.
Poredajte sarme u dva reda.
Ovdje će vam trebati jedan kamen (oko 1 kg) te jedan limeni tanjurić ili za zamjenu možete koristiti stakleni poklopac sa koga ste prethodno skinuli plastičnu dršku.
Kamen trebate prethodno dobro oprati, te kuhati u vodi i detrdžentu za suđe bar 3 puta.
Poklopite i kuhajte oko 2 sata na srednje jakoj (ne prejakoj) vatri. Kada je sarma kuhana treba napraviti zapršku.
Zagrijte ulje da ne bude previše vruće te dodajte 2 žlice brašna. Prižite oko 2 minute i dodajte crvenu papriku.
Sklonite odmah zapršku sa vatre da vam paprika ne bi izgorila.
Dodajte zapršku u sarmu te ostavite da se lagano kuha samo 2 minute. Poklopite te sklonite sa vatre.
Poslužite sa ljutim hren sosom.
Izvor: Moja Mala kuhinja
- Vrijeme pripreme: 1 sat 30 minuta
- Vaše oznake (tagovi): sarma