Brudet
Sastojci:
- 1 kg miješane ribe
- 600 g cijelih kozica
- 1 kg hobotnice
- 500 g dagnji
- 2 luka srednje veličine
- 2 rajčice srednje veličine
- 1 jušna žlica koncentrata rajčice
- 2 lista lovora
- 75 ml kvasine
- 1 dcl bijelog vina
- 1 dcl crvenog vina
- 2 režnja češnjaka
- 150 g palente
- 30 g maslaca
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema:
Očistiti ribu, školjke, kozice i hobotnicu.
Hobotnicu staviti kuhati 35 minuta, a u međuvremenu ribu narezati na komade veličine srednjeg luka, te ju posoliti i popapriti. Ribu popržite sa svih strana na srednje ugrijanom ulju. Luk očisititi i narezati na kolutove te lagano popržiti na istom maslinovom ulju gdje smo pržili ribu. Češnjak očisititi i narezati na sitno i dodati u luk dok se sve lagano ne užuti.
Na to dodati rajčicu narezanu na ploške, te dalje pirjati uz mješanje.
Kad je luk omekšao dodati ribu, kvasinu, lovorov list, koncentrat rajčice, te na laganoj vatri pustiti da zavrije. Za to vrijeme od glave kozica i jedne trećine količine vode u kojoj se kuhala hobotnica ukuhati brzi temeljac, te ga procjediti.
Krakove hobotnnice odvojiti od glave, dodati u brudet, podliti temeljcem, te kuhati desetak minuta uz trešnju lonca (ne miješati).
Kada je hobotnica omekšala dodati kozice i školjke, začiniti po okusu, te kuhati 3-4 minute.
Skinuti s vatre, posuti kosanim peršinom i pustiti da odstoji desetak minuta. Za to vrijeme u slanoj vodi otopiti maslac i na rijetko kuhati palentu.
- Vaše oznake (tagovi): ribe mekušci i plodovi mora
- Sastojci: kozice / ribe / temeljac / rajčice / lovorov list / hobotnica / luk / ulje
Super su recepi za 10