Vodene kiflice
Napravljene po receptu moje prijateljice Zdenke..izvrsne, tako mekane, vazdušaste,...prediven...i izdašan recept
za ove kiflice je potrebno:
- 1 kg brašna (glatkog) + za prekuhavanje
- 40 dag masti
- 1 kocka svježeg kvasca (40 g) (ili 2 vrećice suhog)
- 2 žlice šećera
- 2 kisela vrhnja od 180 ml (12% mm)
- 150 ml mlakog mlijeka
- pola žličice soli
- za fil: mljeveni bademi s mareladom od šipka ili isto tako mljeveni bademi pomiješani s malo šećera i zafureni s vrelim mlijekom, lino lada,,....ili ...po želji...
Priprema
- u mlakom mlijeku razmutiti šećer i dodati razmrvljen kvasac, ostaviti na toplom da se digne
- utrljati mast u brašno kojem smo dodali pola žličice soli, da se dobije mrvičasta masa
- dodati kiselo vrhnje, dignuti kvasac i zamijesiti tijesto
- dobijeno tijesto staviti u veću zdjelu s hladnom vodom i ostaviti ga
- kada ispliva premijesiti ga na malo pobrašnjenoj podlozi
- praviti kiflice i filovati ih po želji ( podijelila sam svo tijesto na 12 loptica, svaku razvaljala tanko, na oko 2-3 mm, izrezivala trokutove polazeći od sredine prema kraju, 10 trokutića ), na širi kraj staviti fili i motati kiflice prema vrhu trokuta nježno rastežući tijesto
- slagati ih na suhi lim i peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta pazeći da ostanu bijele
- pečene, još vruće, kiflice uvaljati u šećer u prahu (zamirisati ga vanilijom ako vam se sviđa)..
Link izvora / potpis autora: vrtaljica.blogspot.com
- Vaše oznake (tagovi): bez jaja / dizano tijesto / kiflice / mast
- Sastojci: mljeveni bademi / kiselo vrhnje / kvasac / mast
hvala, hvala velika
Odlični ste...
Odlični ste...