valentina traži recept za baklave rolovane
Baklave
2. BAKLAVA – RECEPT JE PRUZET S LINKA http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:iN2Kj5NmgisJ:cosmo2503.blogspot.com/+recept+za+rolovane+baklave&cd=10&hl=hr&ct=clnk&gl=hr
Ovo što sam napravila trebale su biti ružice, u nas popularna vrsta baklave. Ispale su ružice, ali ne perfektne tako da je to neka vrsta rolovane baklave. Nadam se da vas forma neće odbiti od sadržaja, koji je da samu sebe pohvalim zaista njami.... Sastojci:
• 500 g kora za baklavu (meni je ostalo par listova)
• 200 g oraha
• 100 g badema
• 125 g maslaca + dodatni za gornju koru
• 1 žličica mljevenog kardamoma
• 2 žličice mljevenog cimeta
Za sirup:
• 180 g šećera
• 200 ml jake turske kafe
• 125 ml meda
Za sirup sam koristila med od lavande koji se pokazao kao previše aromatičan, s toga najtoplije preporučujem neki vrlo blag med poput obične livade ili bagrema. Vjerujem da će rezultat biti izvrstan.
Priprema:
1. Kore izvaditi iz pakovanja odrolati i staviti na radnu površinu. Pokriti ih navlaženom kuhinjskom krpom.
2. Za sirup prokuhati skuhanu kafu sa šećerom i medom. Kada počne vriti smanjiti jačinu vatre i kuhati oko 5 minuta..
3. Polovinu badema i oraha fino samljeti, a polovinu usitniti da ostanu komadići.
4. Odvojiti oko 100 – 125 ml sirupa pomiješati sa smjesom mljevenih oraha i badema, dodati cimet i mljeveni kardamom i napraviti smjesu koja se može razmazati po korama.
5. Složiti tri kore jednu na drugu, a svaku malo premazati rastopljenim maslacem. Nanijeti dio nadjeva i posuti sjeckanim orasima i bademima. Složiti još dvije kore, nanijeti još jedan dio nadjeva i čvrsto zarolati. Postupak ponoviti dok se ne utroši nadjev, a vjerovatno je da će vam ostati oko ¼ ili 1/3 odvojenih kora.
6. Premazati ostatkom maslaca i rezati na komade širine 2 centimetra.
7. Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni oko 45-50 minuta. Kolač ohladiti.
8. Zagrijati ostatak sirupa ponovo do tačke vrenja. Preliti preko ohlađenih ružica (odnosno rol baklavica) i ostaviti da se hladi oko 2-3 sata.
Ne znam šta bi na ovakvu baklavu rekli svi oni koji poznaju bogatu jedino pravu baklavu samo sa orasima, kao ni oni što baklavu prave sa tiritom od prezle. Dok ne probaju ne bi trebali suditi. Baš kao što ni ja ne osuđujem unaprijed tu baklavu sa tiritom, negdje se pravi i tako, ušlo je u tradiciju i uopšte više nije bitno da li je riječ o nekom starom receptu iz nekih siromašnijih vremena, čak mogu reći da uopšte nije loša...
Rolovana Baklava
2 jaja
1 casa ulja (casa za vodu)
1 casa mleka
1 pecivo
i brasno
250 gr. mlevenog keksa
250 gr. mlevenih oraha
250 gr. kokosovog brasna.
Jaja, ulje, mleko, pecivo mijesati sve zajedno i polako dodavati brasno da buke meko tijesto,ostaviti tijesto par minuta.Od ovog tijesta izdvojite 40 loptice (velicine oraha).
Uzeti po cetiri loptice umakati u skrob i razvijati u jednu koru, pa keks, orahe i kokosovo brasno staviti u roku i rolovati, sve tako redom do zadnje kore. Istopiti 250 gr. margarina i preliti preko baklave kasikom sve po redu i peci oko 40 minuta, dok se baklava pece skuhajte agdu od 1 kg. secera i 1 litre vode i jedan vanilin secer, i onda vruco na vruce istresti ostavite da se ohladi, PRIJATNO!!!
Molim Vas, kako mogu uzeti PDF kuharicu
Srdacni pozdrav ----<--{@
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.
Bosanska baklava – RECEPT JE PREUZET S LINKA: http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:4Ath9S64l0AJ:www.bosanskikuhar.ba/recept/bosanska-baklava/+BOSANSKA+BAKLAVA&cd=3&hl=hr&ct=clnk&gl=hr
Ostaviti preko noći, dobro rashladiti... i poslužiti.
Način pripreme
Istopiti maslac s uljem, mlijekom i medom. Orahe pomiješati s vrlo malo cimeta i 250 g šećera.
Na lim za pečenje položiti 3 jufke (svaku poprskati pripremljenom smjesom), potom posipati mješavinom od oraha, zatim stavljati po 2 kore svaku poprskati) i orahe, i tako do kraja dok se ne utroše orasi. Zadnje neka budu 2-3 kore.
Premazati ih sa malo mlijeka i oštrim nožem pažljivo razrezati baklavu na kocke, potom dijagonalno na trokute (ili po želji).
Staviti peći na slaboj vatri (to je jako bitno) - otprilike na 140°C. Peći do bronzano smeđe boje.
U međuvremenu staviti preostalih 750 g šećera u zdjelu i naliti toliko vode da pokriva šećer 1 cm iznad površine. Dodati vaniliju i ploške limuna (odstranite koštice), kratko prokuhati. Sirup ne smije biti rijedak.
Kad je baklava pečena preliti je još vrućim sirupom i opteretiti (limom za pečenje u koji se ulije malo vode). Ostaviti da prenoći, dobro rashladiti. I poslužiti.
Sastojci
Bosanska baklava
1kg
gotovih jufki za baklavu
0,5kg
oraha sjeckanih
0,5kg
oraha mljevenih
1kg
šećera
250g
maslaca
250ml
ulja suncokretovog
250ml
mlijeka punomasnog
dvije
kašike meda
dva
limuna
jedan
štapić vanilije
malo
cimeta