Čoko-baklava

Autor: Amela Kazazic   (palac x 456) |moji recepti

0
500 gr gotovih kora 1/2 maslaca 1 šoljiica ulja Sastojci za nadjev: 100 gr krupno mljevenih oraha 200 gr mljevenih badema 100 gr mjevenih lješnika 300 gr krupno rendane čokolade (za kuhanje - ili mliječna tvrda čokolada) Sastojci za šerbet: 500 gr šećera 500 ml vode Priprema: Uzeti jednu koru, poprskati mješavinom ulja i putra, staviti iglu za pletenje na 5 cm od početka kore i preklopiti . Preko preklopljenog dijela staviti nadjev, oko 2 kašike. Uz pomoć igle, motati koru, ali nemojte je zatezati prilikom motanja . Vrh igle nasloniti na ivicu tepsije i koru nabirati (gužvati) na iglu, a iglu polako izvlačiti. Slagati tako koru, po koru, jednu do druge. Ostatak maslaca preliti preko baklave, a onda baklavu isjecite na željenu veličinu. Staviti da se peče na 200 °C oko 20 minuta, dok blago ne porumene. U međuvremenu, skuhati šerbet sa kojim se prelije pečena baklava još dok je u tepsiji i ostavi se u njoj dok ne upije šerbet. Servirana baklava prelije se sa istopljenom čokoladom.  Select ratingProsječan receptDobar receptVrlo dobar receptOdličan receptIzvrstan recept Prosjek: 3.2 (+5) ‹ Rol baklava od oraha i čokolade najbolji recept
Kad poželim dobar kolač, a da bude što prije gotov, moj izbor je ova predivna hrskava baklava...
Recepti - 7 - slika

 

Sastojci:

  • 500 gr gotovih kora
  • 1/2 maslaca
  • 1 šoljiica ulja

Sastojci za nadjev:

  • 100 gr krupno mljevenih oraha
  • 200 gr mljevenih badema
  • 100 gr mjevenih lješnika
  • 300 gr krupno rendane čokolade (za kuhanje - ili mliječna tvrda čokolada)

Sastojci za šerbet:

  • 500 gr šećera
  • 500 ml vode

Priprema:

Uzeti jednu koru, poprskati mješavinom ulja i putra, staviti iglu za pletenje na 5 cm od početka kore i preklopiti .
Preko preklopljenog dijela staviti nadjev, oko 2 kašike.
Uz pomoć igle, motati koru, ali nemojte je zatezati prilikom motanja .
Vrh igle nasloniti na ivicu tepsije i koru nabirati (gužvati) na iglu, a iglu polako izvlačiti. Slagati tako koru, po koru, jednu do druge.
Ostatak maslaca preliti preko baklave, a onda baklavu isjecite na željenu veličinu.

Staviti da se peče na 200 °C oko 20 minuta, dok blago ne porumene.
U međuvremenu, skuhati šerbet sa kojim se prelije pečena baklava još dok je u tepsiji i ostavi se u njoj dok ne upije šerbet.
Servirana baklava prelije se sa istopljenom čokoladom. 

Prosjek: 3.2 (+5)
Link izvora / potpis autora: Amela Kazazić
Dodajte komentar ili napišite mišljenje (kliknite)