Vladimir Puskaric traži recept za krastavce za zimu u flasama? Hvala
Krastavci za zimnicu
Zakasnili smo za ovu zimnicu - no nek se nađe ovaj recept za slijedeću. Po njemu već godinama spremam krastavce, ne kvare se, premda je u kući toplo, a okus im je fenomenalan- nisu prekiseli.
Ovaj recept sam davno dobila od jedne drage Talijanke.
KISELI KRASTAVCI
ispada 12 teglica od 0,75 l (standardne)
5 kg malih, svježih krastavaca
i ako ima cvjetovi kopra (nije bitno,može i sušeni u mješavini travica))
marinada
1 l bijelog octa
3 l vode
10 žlica šećera
5 žlica soli
začini:
3 žlice -papar u zrnu,
1 žlica -korijander,
3-4 žlice kopar iz vrećice,
sjeme koromača
izrezati na malene komadiće 5 listova lovora,
2 žlice pimenta u zrnu ,
1 žlica - sjeme gorčice
tanke gumene rukavice
Krastavce oprati i ostaviti da se suše na čistom ubrusu.
Teglice oprati i staviti u pećnicu na grijanje na cca 80 o C .
Šeflju, šupljikavu žlicu i ostali alat za rad obavezno prokuhati.
Prokuhati poklopce za tegle.
Pripremi marinadu i to 2 x , znači u dva lonca i prokuhaj je. Kad zavre, dodaj začine. Neka vrije najmanje 20 min.
Iz manjeg lonca prespi pola otopine u veći lonac . Ta će služiti za zalijevanje krastavaca. Manju količinu marinade u drugom loncu upotrebiti ćemo za blanširanje krastavaca. Držati otopine na vatri za vrijeme rada..
Navući rukavice.
U ključalu marinadu (u manjem loncu) ubacivati suhe krastavce, po tegli 1 koprov cvijet ( ako nema, nije bitno,) blanširati krastavce, tek da malo promijene bojicu.
Vrele krastavce vaditi šupljikavom žlicom, slagati u zagrijane staklenke i preliti s vrelom marinadom iz lonca.
Umotati u krpe i staviti da se lagano bar 24 h hlade u kutiji, omotanoj s dekom.
Krastavci su tvrdi, okus slano-kiselo- slatko odlično izbalansiran.
Pazi : sav alat i posuđe mora biti čisto i prokuhano. Kvarenja tad nema.
Ako nešto mrzim to su mekani krastavci iz staklenke. Moja mama radi izvrsne po ovom receptu:
Sastojci za staklenku od jedne litre su:
70 dkg krastavaca, 2 žličice sjemenki goruščice, 5 dkg hrenovog korijena, luk, žličica papra u zrnu, vezice kopra, 75 g šećera. litral vode, 40 g soli i deci i pol alkoholnog octa.
Priprema se tako da prvo opranu i osušenu staklenku pasteriziramo u zagrijanoj pećnici, na 80°C otprilike oko pola sata, bit će dovoljno. Krastavce operemo, odrežemo im peteljke, prelijemo vrućom vodom pa dobro ocijedimo i ostavimo da se ohlade. Složimo ih u pasteriziranu staklenku (naravno ohlađenu prije) zajedno s hrenovim korijenom narezanim na prutiće. U lonac (neka bude onaj s debelim dnom) , ulijemo vodu i alkoholni ocat, dodamo sol, šećer, papar u zrnu, na tanke kolute narezan luk, sjemenke goruščice i kada zakipi kuhamo na laganoj vatri 3-5 minuta. Još vruću tekućinu, ulijemo u staklenku s krastavcima, ne skroz, 1-2 cm od ruba. Naginjanjem staklenke i pritiskivanjem krastavaca istisnemo zrak, osiguramo da su krastavci potopljeni u tekućini i staklenku tek tada dobro zatvorimo.
sezona krastavaca je u punom zamahu. Ove godine ih imam toliko puno da ne znam kud ću sa njima, a već nam je polako dosta salate i variva. A preveliki su mi za kiseljenje.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.
Krastavci sa gorčicom
Otprilike za 10 staklenki od 370 ml
100 krastavčića duljine prsta
( oko 2,25 kg)
6 velikih glavica luka ( 300 g)
3 vezice zelenog kopra
½ l vinskog octa
750 g gorčice ( srednje oštre)
250 g šećera
2 lovorova lista
1 vž crnog papra u zrnu
krastavčiće operite, odrežite petiljke i dobro osušite. Luk ogulite i narežite na male kockice. Kopar operite, osušite i nasjeckajte. Jedno i drugo zagrijte s octom, gorčicom i šećerom. Dodajte razmrvljene lovorove listove i grubo tučeni papar. Zakuhajte mješajući. Dodajte krastavčiće, oprezno ih okrećite i pustite da jedanput proključaju. Zatim ih posve vruće zajedno s octom punite u staklenke i odmah zatvorite. Pripravljanje : 45 minuta