Mada je ljeto....zanima me koje sastojke stavljate i kako ide priprema? Hvala!!!
Proljetno varivo
Iskreno, ne radim baš prema klasičnom receptu za proljetno varivo, ali mi je moja varijanta još bolje: na luku i malo paprike koje sam prodinstala bacim na kockice narezano meso (piletinu najčešće, a može i junetina), zatim mrkvu, grašak, porliku, rajčicu, cvjetaču i to se krčka sa podlijevanjem na kraju podlijem vodom i zgusnem brašnom te ukuham noklice. Ako radiš s junetinom, neraži ju na jako sitne kockice.
Klasičan recept za proljetno varivo inače ide ovako:
Sastojci su jedan poriluk, četvrt glavice svježeg zelja, srednje velika mrkva, luk, rajčica, 4-5 krumpira, temeljac od piletine (može i voda s kockom), šalica zamrznutog graška, šalica smrznute korabe, sol, vegeta, 2 male žličice brašna, malo vode, koncentrat rajčice, korijen celera, 4 režnja češnjaka.
Priprema ide ovako: poriluk očistimo, operemo i narežemo na kolutove. Zelje takožer očistimo i narežemo na trakice. Poriluk i zelje kratko prokuhati u neposoljenoj vodi. Kad se je povrće prokuhalo, procijedite. Zatim mrkvu očistimo , operemo i narežemo na kockice, a tako napravimo i sa krumpirom. Luk, češnjak, korijen celera usitnimo pomoću štapnog miksrea. Luk prodinstamo na ulju, uz lagano dodavanje vode. Dodavamo povrće, mrkvu, korabu, grašak, poriluk, zelje i krumpir.
Na kraju dodamo pileći temeljac da pokrije sve povrće, stavimo cijeli paradajz, posolimo i začinimo po želji te kuhamo na laganoj vatri dok povrće ne postane mekano.
U šalici razmutimo 2 žličice brašna sa malo vode i dodamo malo koncentrata rajčice, kratko prokuhamo i jelo je gotovo.
često spremam razne varijante variva od povrca, a ono koje mi zovemo proljetno je kombinacija graška, mrkve i kukuruza.
Sastojci: 45 dkg smrznuto pakiranje graška i mrkvice (ili možete skuhati friške), 25 dkg mladog kukuruza iz konzerve, 1 mala žlica crvene slatke paprike, 1,5 žlica brašna, peršinov list, 1 glavica crvenog luka, celerov list, 2-3 češnja nasjeckanog češnjak, sol i papar.
Luk nasjeckajte na sitne kockice i stavite pržiti na ulje dok se sasvim ne raspadne i pretvori u jednu masu. Ako nemate vremena možete i usitniti blenderom. Od brašna i ulja napravite zapršku, u nju umiješajte papriku i to dobro izmiješajte. Kad je luk gotov u njega zamiješajte grašak, mrkvu, kukuruz i pripremljenu zapršku. Dodajte vode, vegete, nasjeckanog peršinovog lista, celerovog lista, češnjak, soli i malo papra te kuhajte dok se sastojci ne omekšaju. Kad je gotovo možete kapnuti malo octa.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.