Pisati savjete?!
Izazov....baš!
Ali, odakle krenuti?
Ne mislim da sam ekstra verzirana u kuhinji i sve svoje znanje već nekoliko godina dijelim pišući blog: http://vrtaljica.blogspot.com
Kolači:
• kod izrade, pečenja biskvita bilo za torte bilo za neki kolač nikada ne mažem niti obljepljujem stranice kalupa...samo namažem, pobrašnim dno ili ga oblijepim papirom za pečenje koji isto tako blago namažem s obje strane..što zbog toga da prione uz dno kalupa a što da ga lakše kasnije odlijepim...i baš zato što ne mažem stranice torta ili kolač su mi uvijek ravni, ne budu nadignuti na sredini
• tepsije/protvane za kolače, kruh, pogače uvijek podmazujem krutom masnoćom: mašću ili maslacem što osigurava lakše vađenje kolača, kruha, pogače...
• kada god radim šaum prvo umutim bjelanca s malo soli a onda dodajem žlicu po žlicu kristal šećera odnosno onoliko žlica šećera koliko je bjelanaca (7 bjelanaca = 7 žlica šećera) i tek onda dodajem ukuhani/ušpinovani šećer, karamelizirani ili što god piše u receptu...kao: http://vrtaljica.blogspot.com/2011/10/bomba-torta-carolija-uzitka.html ili na: http://www.recepti.hr/recepti/vasi-recepti/bomba-torta#axzz3NBiEX97A
• volim u čokoladu, bjelanca, prhka tijesta za kolače uvjek staviti malo soli: prstohvat...
• sve što mutim na pari mutim u metalnoj ili staklenoj zdjeli jer bolje provode toplinu od plastike
• pošto vam ostane bjelanaca, stavite ih u najlon vrećicu, svežite je a onda ostavite u zamrzivač...prije upotrebe odmrznite ih na sobnoj temeperaturi..
• za razvijanje kora za neke kolače kao bijela pita, slagani/žerbo kolač, mađarica, kremšnite... koristim se paprirom za pečenje kao na: https://www.youtube.com/watch?v=mANQlt9flGY&feature=youtu.be
• torte ne stavljam odmah u frižider...ostavim ih da prenoće u nekoj hladnijoj prostoriji (ostavi, sobi,...) i tek ih sutra dan stavim u frižider ako je baš vruće u kući kao npr ljeti....
Pita:
• volim praviti domaće kore za razne pite..za to mi je najlakše služiti se dugačkim tankim štapom koji mi zovemo oklagija..s pomoću oklagije je lakše razvijati kore/jufke a sve možete vidjeti ovdje: https://www.youtube.com/watch?v=nsjhyNIQrLA
Palenta:
• ako volite kremastu palentu onda je kuhajte u mješavini istih količina mlijeka i vode...miješati je uvijek drvenim kuhačama a također bi bilo poželjno je kuhati u bakrenom loncu...a ako ne onda bar u emajliranom...nikako u čeličnom..palenta i čelik nikako ne idu skupa
Sarma:
• sarma bude ukusnija ako umjesto riže stavite ječam ili ako ništa za promjenu stavite ječem umjesto riže
Začin:
• ne volim koristiti gotove pripravke, začine, polugotovu hranu i zato si svake godine spremim mješavinu začina u zamrzivač..na ovaj način ne zauzimaju puno prostora i mogu ih pripremiti dovoljno do početka novoga svježega domaćeg povrća: http://vrtaljica.blogspot.com/2013/09/zacin-ili-kako-spremiti-zacin-za-zimu.html ili na: http://www.recepti.hr/recepti/zimnica/zacin-od-povrca#axzz3OvOXRLvB
Podjelila: Snježana