Bernarda traži recept za nešto sa batatom
Recepti s batatom
TJESTENINA SA BATATOM
ŠPAGETE U MEDITERANSKOM UMAKU (za 4 – 6 osoba)
Sastojci:
500 g špageta
3 – 4 žlice maslinovog ulja
3 režnja češnjaka, usitnjena
2 žlice svježeg peršinovog lista, usitnjenog
200 g šampinjona, narezanih na kriške
150 g maslina bez koštica
1 žlica kapara
700 g batata s bijelim mesom, oguljenog i izrezanog na kockice
3 – 4 lista svježeg bosiljka, usitnjenog (ili ½ žličice sušenog bosiljka)
1 dl bijelog vina
250 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice parmezana
⅓ žličice metvice, sušene (po želji)
sol
papar
Priprema:
U zasoljenu, kipuću vodu, s dodatkom žlice ulja, stavite špagete da se kuhaju. U manjoj posudi smiješajte maslinovo ulje, češnjak i peršinov list. U dubljoj tavi zagrijte mješavinu ulja i začina, i na njoj pržite šampinjone 3 minute. Dodajte batat i malo soli te pržite 3 minute. Dodajte masline, kapare, bosiljak, vino i vrhnje za kuhanje te kuhajte 1 – 2 minute. Dodajte još malo soli, malo papra i metvicu. Ocijedite špagete. Prelijte po njima umak i posipajte parmezan.
JUHA S PILETINOM I BATATOM (za 8 osoba)
Sastojci:
200 g pilećih prsa, narezanih na kockice
3 – 4 žlice ulja
400 g batata, oguljenog i narezanog na kockice
3 – 4 mlada luka, narezana na trakice
2 režnja češnjaka, usitnjena
½ manje chilli papričice
⅓ žličice kurkume
½ žlice curryja
1,5 dl vrhnja za kuhanje
150 g sitne tjestenine (pužići)
sok od ½ limuna
½ žličice đumbira, naribanog
2 žlice svježeg peršinovog lista, usitnjenog
2 l vode
sol
papar
Priprema:
U manjem loncu skuhajte piletinu.
U većem loncu zagrijte ulje, dodajte mladi luk i chilli papričicu te pržite 1 minutu.
Dodajte češnjak i kurkumu te pržite ½ minute. Dodajte batat, curry i malo soli te pržite 3 minute. Dodajte oko 1,5 l vode, tjesteninu i đumbir. Kad voda zakipi, kuhajte 5 – 6 minuta. Dodajte piletinu, limunov sok i vrhnje za kuhanje. Kad voda zakipi, kuhajte još 1 minutu. Dodajte malo papra i maknite juhu s vatre, a prije nego što je poslužite posipajte peršin.
NAMAZ OD BATATA I PAPRIKE (oko 500 g namaza)
Sastojci:
450 g batata s bijelim mesom
5 paprika crvene boje
3 žlice maslinovog ulja
2 – 3 režnja češnjaka, usitnjena
na vrh noža chillija u prahu
prstohvat bosiljka, sušenog
sol
papar
Priprema:
Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 15 – 20 minuta. Ocijedite ih.
U pećnici ili na roštilju ispecite paprike, ogulite ih i dodajte batatu.
Na maslinovom ulju kratko popržite češnjak i dodajte ga batatu i paprikama.
Dodajte ostale sastojke i sve ih dobro propasirajte štapnim mikserom.
Po želji možete dodati kopra i peršinovog lista i malo octa balsamico.
SLANE KIFLICE S BATATOM
Sastojci:
40 g svježeg kvasca
5,5 dl mlijeka
1 batat s narančastim mesom težine 320 g
1 kg brašna TIP 850 (ili 200 g oštrog i 800 g glatkog brašna)
1 jaje
0,5 dl ulja
30 g soli
250 g maslaca
Priprema:
Neoguljeni batat kuhajte oko 20 minuta, odnosno dok ne bude mekan kad ga probodete nožem. Ocijedite ga, ostavite da se malo ohladi, ogulite i propasirajte. U posudu nalijte mlijeko, u njemu otopite kvasac, dodajte pire od batata, brašno, sol, ulje i jaje te zamijesite srednje tvrdo tijesto. Stavite tijesto na ravnu površinu i razvaljajte ga na debljinu od 0,5 cm. Polovicu tijesta premažite margarinom te je preklopite drugom polovicom. Lagano razvaljajte tijesto u pravokutni oblik na debljinu od 0,5 cm. Preklopite srednju trećinu tijesta desnom, a potom i lijevom trećinom te ga ostavite da stoji oko 30 minuta. Razvaljajte tijesto u pravokutni oblik na debljinu od 0,5 cm. Izrežite tijesto na trakice širine 10 cm, a potom trakice izrežite na trokutiće. Oblikujte kiflice. Ako želite, možete ih nadjenuti komadićem pršuta, šunke ili tvrdog sira. Ostavite kiflice da stoje oko 30 minuta kako bi narasle.
Zagrijte pećnicu na 200º C. Lim za pečenje premažite s malo maslaca ili ulja, ili na njega stavite papir za pečenje. Složite kiflice na lim, poprskajte ih s malo vode i pecite 20 – 30 minuta. Izvadite kiflice iz pećnice, poprskajte ih s malo vode i po želji posolite.
PIRE od batata
1,2 kg batata
60 g maslaca
2 prstohvata muškatnog oraščića
3-4 čili papričice
1 žlica ljutog kečapa
1 mladi luk
sol .
Batate ogulite, operite, narežite na kocke i kuhajte na pari oko 15 minuta. Kuhanom batatu dodamo maslac, 1 žličicu soli, malo naribanog muškatnog oraščića i sve zajedno ispasiramo, ne nužno skroz do kraja. Pire od batata je sada gotov, a obogatiti ćemo ga ljutinom čilija koju batate izvrsno podnose. Ukiseljenu čili papričicu prerežemo napola, odstranimo koštice te pažljivo odvojimo meso od kožice. Sitno ga nasjeckamo i dodamo u pire. Također dodamo i ljuti kečap te par kapi tabasco umaka. Sve zajedno nježno izmiješamo. Pire poslužimo u zdjelu i posipamo tankim kolutićima mladog luka.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.
BATAT KAO GLAVNO JELO
PLJESKAVICE OD BATATA I ZOBENIH PAHULJICA (do 20 komada)
Sastojci:
400 g batata
1 dl ulja
3 režnja češnjaka, usitnjena
1 žlica vlasca, svježeg ili sušenog
½ žličice majčine dušice, sušene
½ vrećice začina za ćevapčiće
6 – 7 dl povrtnog, kokošjeg ili goveđeg temeljca
500 g zobenih pahuljica
3 – 4 žlice krušnih mrvica
½ žlice soli
½ žličice Vegete (po želji)
Priprema:
Batate ogulite, narežite na četvrtine i kuhajte 15 – 20 minuta. Ocijedite ih i propasirajte. Na malo ulja lagano popržite češnjak, dodajte pire od batata, malo soli, začine i temeljac. Kad tekućina zakipi, kuhajte je na srednje jakoj vatri 5 – 6 minuta. Dodajte zobene pahuljice i malo više soli. Smjesu maknite s vatre, dobro je promiješajte i ostavite da se ohladi. Dodajte mrvice i malo Vegete te još jednom promiješajte. Oblikujte šnicle i pržite na preostalom ulju u teflonskoj tavi svaku stranu oko 3 minute, odnosno dok obje strane ne porumene i ne dobiju koricu.