goran traži recept za spremanje zeca
Zec
Zec se može raditi na više načina,bitno je da odstoji u pacu ili marinadi, pogotovo ako se radi o divljem zecu.
zec - 1000 g
slanina suha - 100 g
luk - 150 g
češnjak - 20 g
mrkva - 50 g
peršin, list - 20 g
koncentrat rajčice - 20 g
ulje - 1 dl
brašno - 15 g
bijelo vino - 1 dl
1 grančica ružmarina
lovorov list - 2 komada
1 grančica mažurana
Način pripreme:
Zeca odstajalog u marinadi ili pacu oprati, posušiti i izrezati na manje komade.
Posoliti i staviti na vruće ulje da se zapeče.
Izvaditi meso, a na preostalo ulje staviti na sitne kockice izrezanu slaninu, malo popržiti, a zatim dodati na kockice izrezan luk i mrkvu, isjeckan češnjak i kosani list peršina.
Uz stalno miješanje pirjati, te kada povrće uvene, dodati brašno, rajčicu, papar, ružmarin i list lovora.
Malo promiješati, vratiti meso i doliti toliko vode ili juhe da sve meso bude pokriveno.
Kada zavrije, doliti vino i dalje pirjati na niskoj temperaturi dok meso omekša.
Jelo poslužiti uz njoke ili tjesteninu.
Možemo zeca i u pečnici ispeći:
Posoliti ga izvana i inutra, cijelog ga obloziti vrlo tankim trakama specka/slanine, povezati to koncem, i ispeci ga u pecnici. Posluziti ga uz peceni krumpir i kiselo povrce, npr. paprike punjene zeljem.
Oblaganje speckom pomaze da bude soćniji jer mu je meso prakticki bez masnoce.
Vaše mišljenje nam je najvažnije!
Za komentiranje i pisanje recepata potrebno je obaviti jednostavnu registraciju ili prijavu. Registrirati se možete i s Facebook računom u dva klika na gumbu za prijavu.